Lučić: 5G značajno menja naše živote u sledećoj deceniji

21.06.2024

10:13

0

Generalni direktor Telekoma Srbije u Podgorici govorio o značaju primene najnovije tehnologije u telekomunikacijama

Lučić: 5G značajno menja naše živote u sledećoj deceniji
Vladimir Lučić, generalni direktor Telekoma Srbije - Copyright TV Arena sport

Generalni direktor „Telekoma Srbije“, Vladimir Lučić, izjavio je da je razvoj 5G tehnologije izuzetno bitan za ceo svet, uključujući Zapadni Balkan i Crnu Goru, jer će ta tehnologija zajedno sa veštačkom inteligencijom biti pokretač nove četvrte industrijske revolucije.

On je u Podgorici na promocija m:tel rekao da će 5G tehnologiji zajedno sa veštačkom inteligencijom, promeniti faktički sve industrijske grane i značajno promeniti naše živote u sledećih 10 godina.

– Zato je 5G tehnologija bitna, jer ona za razliku od drugih tehnologija u mobilnoj telefoniji nije samo ubrzano surfovanje internetom, nego ona doprinosi lakoj i sigurnoj komunikaciji između mašina. Mašine će komunicirati međusobno i zajedno sa veštačkom inteligencijom doći će do značajnih već sada, ali u budućnosti i izuzetnijih primena u oblastima kao što su transport, medicina, edukacija, ali i drugim industrijskim granama – rekao je Lučić.

Prema njegovim rečima, svaka kompanija koja već sada ne analizira kako veštačka inteligencija i 5G mogu da joj doprinesu njenom poslovanju, dolazi u opasnost da ne bude u korak s vremenom i da izgubi komercijalnu bitku.

– Mi smo sada pokrili najveće gradove u Crnoj Gori 5G mrežom, ali ćemo se potruditi da vrlo brzo implementiramo i niz servisa kako bi svi korisnici videli praktičnu primenu te tehnologije i koliko ona može da doprinese običnom korisniku, a i privredi u celini – rekao je generalni direktor „Telekoma Srbije“.

Kaže i da mu je veliko zadovoljstvo što je prisutan na promociji m:tel, jer je kako je naglasio on deo te mreže još od 2006. godine kada je raspisan tender za treću licencu.

Telekom i Vodafon

Lučić je naveo i da je "Telekom Srbija" kao grupa najveći operator u regionu Zapadnog Balkana i da je ta kompanija od svih bitnih institucija Zapadne Evrope i Amerike, prepoznata kao najbitniji igrač u razvoju 5G na Zapadnom Balkanu i da zato ima partnerstva sa Evropskom investicionom bankom (EIB), Švedskom izvoznom bankom, a biće i prvi operator u Evropi koji će imati ugovor s Američkom izvoznom bankom.

– Mi smo partneri „Vodafona“, najbrže rastuće 5G mreže u Evropi, i sa njima ćemo zajedno implementirati i sa njihovim iskustvom pokušati da uvedemo što više praktičnih servisa kako bi ljudi i praktično videli primenu 5G tehnologije – rekao je on.

– M:tel je uradio nešto što se smatralo nemogućim, a to je da uđe kao treći operater u mobilnu mrežu, posle internet i televiziju na zasićenom tržištu i postane lider – rekao je Lučić i dodao da su radnici m:tel-a bili i uvek će biti glavne pokretačke snage.

Revolucija od medicine do autonomnih vozila
Kako je dodao, korisnici treba da vide 5G mrežu kao ubrzani internet, ali suština je da je 5G mreže tehnološki napredak u malom kašnjenju signala između mašina i praktično to na primer znači da će doneti revoluciju u medicini, jer će jedne strane veštačka inteligencija, imati skoncentrisano znanje, a s druge strane imaćemo primenu nanorobota i dosta lakog detektovanja ranog oblika bolesti.

– Doći će vrlo brzo i do primene vozila na automatsko upravljanje, a to znači da za 10 godina vozilima faktički nećemo ni upravljati, a novim generacijama mi ćemo delovati zastarelo, što smo motali volan i menjali brzine – rekao je Lučić.

On je pozvao i sve mlade ljude da prijavljuju svoje ideje i podsetio da je „Telekom“ u Beogradu napravio prvi fond za finansiranje startapa i da već sad ima njih devet u koje je uložio sredstva, a koji su bazirani na veštačkoj inteligenciji.

Kako je dodao, jedan od tih startapa primenom veštačke inteligencije će radii na metodi brzog detektovanja problema krvnih sudova, onda su tu i pametne naočare tako da kada ostarite više nećete morati da nosite dve vrste naočara, za daljinu i blizinu, nego će se naočare same adaptirati oku, a neće morati ni sočiva da se nose.

Postoji, kako je dodao i startap koji pravi novi mikroprocesor na klaudu, tako da će u svim industrijskim granama veštačke inteligencije 5G uneti novost.

– Pre svega automatizacija, robotizacija, dosta klasičnih poslova će biti zamenjeno tako bukvalno da kažem robotima, jednom vrstom automatskog upravljanja – rekao je on i naglasio da će se definitivno promeniti čitav naš svet.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike