Kinezi pokrenuli najveću solarnu elektranu na svetu!

12.06.2024

16:43

0

Solarni projekat se prostire na 809 kvadratnih kilometara i snabdevaće oko tri miliona domaćinstava u Kini

Kinezi pokrenuli najveću solarnu elektranu na svetu!
Ilustracija - Copyright Pixabay

Kineska elektroenergetska korporacija (PowerChina) priključila je na mrežu najveću solarnu elektranu na svetu kapaciteta 3,5 gigavata (GW) koji se nalazi u blizini grada Urumči u autonomnom regionu Sinđang.

Novi solarni projekat se prostire na 809 kvadratnih kilometara i prema planu će godišnje proizvoditi 6,09 terevat-sati (TWh) godišnje električne energije i snabdevati oko tri miliona domaćinstava u Kini, prenosi portal Enerdata.

Pored toga, Kina je najavila početak izgradnje solarnog projekta od 4,6 GW, koji se takođe nalazi u Sinđangu. Izgradnja će trajati 24 meseci i odvijaće se u dve faze, a očekuje se da će na kraju ova solarna elektrana proizvoditi 6,67 terevat-sati (TWh) električne energije godišnje.

Kapacitet solarne energije u Kini je skočio za 55 odsto u 2023. i premašio 609 GW, dok je instalirani kapacitet energije vetra porastao za skoro 21 odsto, premašivši 441 GW. Kineska vlada se obavezala da će izgraditi 1.200 gigavata kapaciteta obnovljivih izvora energije do 2030. godine.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike