Auto-putem "Princeza Ksenija" prošlo milion vozila: Fantastični podaci od početka godine

17.06.2024

22:27

0

Ukupna dužina prve deonice auto-puta je 41,5 kilometara, sa 20 mostova na glavnoj trasi

Auto-putem "Princeza Ksenija" prošlo milion vozila: Fantastični podaci od početka godine
Copyright Profimedia

Auto-putem u Crnu Goru pod nazivom "Princeza Ksenija" od početka godine prošlo je oko milion vozila, navodi se u podacima sa sajta Monteputa.

Ovo privredno društvo, koje upravlja prioritetnom deonicom pomenute magistrale od Smokovca do Mateševa, navodi da je promet vozila protekle nedelje (od 10. do 16. juna) iznosio 58,23 hiljade vozila, preneo je RTCG.

Auto-putem je u prošloj godini prošlo 2,29 miliona vozila, a u 2022. godini, od njegovog otvaranja sredinom jula, ukupno 1,14 miliona.

Profimedia
 

Prioritetna deonica auto-puta Bar-Boljare svečano je otvorena 13. jula 2022. godine, a narednog dana je puštena u saobraćaj.

Prvih sedam dana putarina je bila besplatna, nakon čega za motore iznosi 1,5 evra, za putnička vozila 3,5 evra, a za kamione i autobuse 17 evra.

Ukupna dužina prve deonice auto-puta je 41,5 kilometara, sa 20 mostova na glavnoj trasi, devet mostova na rampama petlji, dva nadvožnjaka, osam podvožnjaka, 7,2 kilometra betonskih zidova, kao i 16 dvocevnih tunela.

Deonica ima četiri petlje, sa naplatnim rampama (Smokovac, Pelev Brijeg, Veruša i Mateševo), na kojima se omogućava veza auto-puta sa ostalim trasama. Maksimalna brzina kretanja ograničena je na 100 kilometara na sat.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike