Za nastavak auto-puta „Princeza Ksenija“ Crnogorci čekaju pare od EU

20.07.2022

07:51

0

Autor: 24sedam

Naredna deonica auto-puta od Mateševa do Andrijevice na planiranom auto-putu koji spaja Bar i Boljare (pa dalje do Beograda) koštaće 550 miliona evra

Za nastavak auto-puta „Princeza Ksenija“ Crnogorci čekaju pare od EU
autoput Crna Gora 1 - Copyright Profimedia

Crna Gora je otvorila svoju prvu deonicu auto-puta „Princeza Ksenija“ (Bar – Boljare), koja je deo trase koja je u Srbiji poznata i kao Beograd – Bar ili Beograd – južni Jadran, a druga deonica biće duga oko 24 kilometra i koštaće više od 550 miliona evra, kazali su za CdM iz Ministarstva kapitalnih investicija.

Iz tog resora kažu da se od Evropske komisije očekuje podrška kada je reč i o dodeljivanju bespovratnih sredstava za sufinansiranje izgradnje deonice Mateševo - Andrijevica, kojoj se daje prioritet jer „predstavlja logičan građevinski i funkcionalan nastavak tekuće investicije“.

- Ostatak sredstava se namerava obezbediti putem kreditnih sredstava EBRD i EIB, i budžeta države – kažu iz Ministarstva.

Cilj je da se što pre stvore preduslovi da se dostigne granica sa Srbijom, kako bi se omogućio nesmetani protok i koridorski razvoj od Luke Bar do Beograda (auto-put "Miloš Veliki") i dalje do Budimpešte i Bukurešta.

- Ministarstvo i u ovoj fazi ohrabruje sve zainteresovane potencijalne partnere da ispolje svoje interesovanje i predlože svoje uslove i modalitete saradnje, koja će se, kada se steknu uslovi, realizovati u transparentnom postupku i u skladu sa važećim propisima - navode u MKI.

U završnoj fazi je priprema idejnih projekata sa pratećom dokumentacijom za deonice Mateševo – Andrijevica i Smokovac - Farmaci (obilaznica oko Podgorice), za koje bi tokom naredne godine trebala početi i priprema glavnih projekata. To se sve finansira bespovratnim sredstvima Evropske komisije koja su dodeljena putem mehanizma Investicionog okvira za Zapadni Balkan.

Screenshot:geogeodata.it
 

Na Dan državnosti, 13. jula, svečano je puštena u saobraćaj prva, 41 kilometar duga deonica auto-puta koja povezuje Smokovac i Mateševo.

Premijer Dritan Abazović je predložio da se auto-put nazove po prvoj ženi vozaču na Balkanu – princezi Kseniji.

Putarina za automobile košta 3,5 evra.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike