Besplatna edukacija za mala i srednja preduzeća: Kako do održivog poslovanja?

17.06.2024

12:32

0

Autor: R.B.

Besplatna onlajn platforma posvećena potrebama održivosti malih i srednjih preduzeća (MSP) sada je dostupna i u Srbiji

Besplatna edukacija za mala i srednja preduzeća: Kako do održivog poslovanja?
Copyright Freepik

Akademija održivosti (Akademijaodrzivosti.rs), besplatna platforma za e-učenje koja pruža osnovna znanja o održivosti u poslovanju i omogućava učenje u sopstvenom ritmu, nakon Rumunije, Bugarske i Hrvatske dostupna je sada i u Srbiji, saopšteno je iz „Smart kolektiva“.

Cilj je da se malim i srednjim preduzećima omogući pristup relevantnim informacijama, saznanjima i alatima o održivosti. Platforma će ove godine ponuditi dva glavna kursa i postepeno proširivati svoje resurse u skladu sa specifičnim poslovnim potrebama u svakoj zemlji, kaže se u saopštenju.

Prvi kurs je „Uvod u održivost”, a MSP koja ga završe moći će da izgrade svoju strategiju održivosti na osnovu akumuliranog znanja, dokumenata i šablona koji su im obezbeđeni.

Drugi kurs je fokusiran na „Održivost u HoReCa industriji”. Ovo je prvi u nizu kurseva razvijenih za određene ključne industrije i detaljno istražuje specifične potrebe MSP-ova u HoReCa sektoru, prikazuje relevantne lokalne studije slučajeva i nudi pažljivo odabrane informacije zasnovane na uvidima ključnih eksperata, kako lokalnih tako i međunarodnih.

Akademija održivosti kreirana je uz podršku „Koka-kola Fondacije“ i lansirana je 2023. godine u Rumuniji od strane organizacije „Social Innovation Solutions“ (SIS) koja osnažuje pojedince i organizacije da razviju održiva rešenja.

U prvih 10 meseci od lansiranja, više od 12.000 rumunskih MSP se registrovalo na platformi.

Akademija održivosti sada je dostupna u još tri zemlje, a ova ekspanzija je rezultat sve veće potražnje biznisa za usvajanjem praksi održivosti radi usklađivanja sa postojećim regulativama EU i mogućnosti korišćenja prilika koje novi zahtevi za održivošću donose.

I mali moraju da izveštavaju

Nacionalni partner za tržište Srbije je „Smart kolektiv“, organizacija koja je pionir u promovisanju društveno odgovornog poslovanja i socijalnog preduzetništva u Srbiji.  

- Veoma smo ponosni na pokretanje Akademije održivosti zajedno sa SIS-om i Koka-kola Fondacijom. Ona je rezultat naših višegodišnjih programa i projekata kojima želimo da podržimo firme i preduzetnike u ostvarivanju pozitivnog društvenog i ekološkog uticaja. U trenutku kada se ceo svet okreće ka održivosti, a preduzeća imaju sve veće obaveze da izveštavaju o tome, ova platforma pružiće dragocenu podršku na ovom putu. Akademija održivosti u Srbiji nije samo prilika za edukaciju, već i ključni korak ka stvaranju održive budućnosti za našu zemlju i generacije koje dolaze –  izjavio je Neven Marinović, direktor „Smart kolektiva“.

Ciprian Stanesku, predsednik „Social Innovation Solutions“ kaže da je primećeno da u poseldnjhi pet godina raste interesovanje preduzetnika za odnos između održivosti i budućnosti njihovog poslovanja.

– Naše iskustvo u Rumuniji i povratne informacije lokalnih partnera u Bugarskoj, Srbiji i Hrvatskoj daju nam snažan razlog da verujemo da će Akademija održivosti brzo postati glavni izvor specifičnih znanja – kazao je Stanesku.

Akademija održivosti u Srbiji deo je većeg regionalnog programa pod nazivom "Sustainable Futures", koji ima za cilj da pripremi MSP za ključne izazove budućnosti.

Pored Akademije, MSP će imati mogućnost da se pridruže programu "Transformator“, intenzivnom programu u trajanju od tri meseca koji pomaže da transformišu svoj poslovni model u održiviji. Prijave se otvaraju kasnije u junu.

– Uzbuđeni smo zbog programa „Sustainable Futures”, koji omogućava mikro, malim i srednjim preduzećima na srpskom tržištu da steknu dodatna znanja i značajne kontakte. Verujemo da programi poput ovog doprinose dragocenim edukativnim resursima i partnerstvima koja pomažu kompanijama da ostvare održiviju budućnost za sve i izuzetno nam je drago što možemo da doprinesemo ovom uspehu – izjavio je Karlos Pagoaga, predsednik „Koka-kola Fondacije“.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike