Sveže pare EBRD za „zelene“: Malim i srednjim firmama 50 miliona evra

30.01.2024

12:36

0

Autor: R.B.

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) otvorila je novu kreditnu liniju od 50 miliona evra namenjenu jačanju MSP sektora u Srbiji s naglaskom na zelene investicije

Sveže pare EBRD za „zelene“: Malim i srednjim firmama 50 miliona evra
Ilustracija - Copyright Profimedia

EBRD nastavlja da pomaže mala i srednja preduzeća u Srbiji i kroz novu kreditnu liniju od 50 miliona evra, koju u Srbiji plasira u saradnji sa AIK bankom, najmanje 30 odsto ukupnog iznosa ići će u realizaciju „zelenih“ investicija.

Te investicije ticaće se realizaciju razvojnih projekata koji će kompanijama na različite načine omogućiti odgovornije i ekološki održivije poslovanje.

– Izuzetno nam je drago što će AIK Banka u saradnji sa EBRD u narednom periodu nastaviti sa još proaktivnijim ulaganjem u razvoj i jačanje domaće privrede. Ova kreditna linija ima za cilj da mnogim malim i srednjim preduzećima omogući jednostavniji i lakši pristup izvorima finansiranja, što će u mnogome uticati na njihovo poslovanje, otvaranje novih radnih mesta, kao i njihovo jačanje na domaćem, ali i na inostranim tržištima – istakao je Petar Jovanović, predsednik Izvršnog odbora AIK Banke.

Prema njegovim rečima, AIK Banka će zahvaljujući ovoj kreditnoj liniji omogućiti kompanijama da modernizuju i inoviraju svoje poslovanje, da ga učine ekološki održivijim, kao i da značajno unaprede svoju produktivnost i konkurentnost.

– Mala i srednja preduzeća će imati bolji pristup finansiranju projekata i to će im omogućiti da dodatno rastu, ulažu u „ozelenjavanje“ poslovanja, kao i da se sve više razvijaju – objasnila je ideju projekta Aleksandra Vukosavljević, direktorka EBRD za finansijske institucije na području Zapadnog Balkana i Istočne Evrope.

Mala i srednja preduzeća predstavljaju okosnicu srpske privrede, obezbeđuju više od dve trećine radnih mesta u zemlji i sa gotovo 56 odsto učestvuju u nacionalnom bruto društvenom proizvodu.

Imajući u vidu važnost ovog sektora, iz AIK Banke kažu da tradicionalno pružaju veliku podršku njegovom razvoju, ali i stalnom stvaranju boljih uslova za njegov dalji razvoj i jačanje. S druge strane, EBRD je kao vodeći institucionalni investitor u Srbiji do sada uložila više od 8,8 milijardi evra kroz 347 projekata, od kojih je većina bila posvećena pružanju podrške privatnom sektoru.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike