NBS: Inflacija već na 5,5 odsto

14.02.2024

11:28

0

Autor: G.M.Š.

Nivo rasta cena u Srbiji će do kraja godine biti na nivou od 3%, rečeno je na prezentaciji februarskog Izveštaja o inflaciji Narodne banke Srbije

NBS: Inflacija već na 5,5 odsto
Jorgovanka Tabaković - Copyright Screenshot: NBS

Krajem 2023. godine međugodišnja inflacija u Srbiji je bila 7,6 odsto a već u februaru bi mogla da bude 5,5%, procena je Narodne banke Srbije koja je data na današnjoj prezentaciji februarskog Izveštaja o inflaciji Narodne banke Srbije.

Guvernerka Jorgovanka Tabaković istakla je da su što se tiče inflacije ostvarene željene projekcije uprkos dešavanjima u svetu i velikom delu uvezene inflacije, a da se tako nizak nivo inflacije u februaru očekivao tek u martu.

- U poslednjem tromesečju 2023. i krajem godine iznosila je 7,6 procenata što je dvostruko niži nivo nego godinu dana ranije i nešto niži od naše novembarske projekcije. Nastavak usporavanja očekujemo i u ovoj godini, inflacija će se najverovatnije vratiti sredinom ove godine u granice cilja, a zatim će se krajem godine približiti centralnom nivou cilja što je nivo kojim će se kretati u srednjem roku - istakla je Tabaković i dodala da je nova projekcija blago niža od novembarske.

Za razliku od srednjoročne, sada se i za kratkoročnu inflaciju očekuje vraćanje u granice cilja.

Bazna inflacija u decembru iznosila je 6,5 međugodišnje u decembru, a prema najnovijim podacima NBS ona je bila čak 6,4 odsto.

Rast BDP-a do 4%

- Ove godine očekujemo ubrazanje rasta bruto društvenog proizvoda od tri do četiri odsto, a četiri do pet odsto za sledeće dve godine. Najznačajniji faktori tog rasta biće lična potrošnja kao i investicije, kako državne tako i privatne - rekla je Jorgovanka Tabaković.

- Ovakvo kretanje je u skladu sa prethodnom procenom Republičkog zavoda za statistiku kao i sa našom novembarskom projekcijom. U ovoj godini očekujemo ubrzanje rasta između 3% i 4%, a za narednu između 4% i 5% uvažavajući investicije za organizovanje EXPO 227. Važan faktor rasta u ovoj godini i nadalje će biti lična potrošnja - dodaje se.

Trenutno su najveći izazovi neizvesnosti geopolitička dešavanja, kao i dešavanja u Crvenom moru. Guverner je istakla da se na svetskom nivou očekuje da će se cena nafte na svetskom nivou kretati od 80 do 83 dolara po barelu, ali da NBS ima nešto nižu projekciju, i da od toga zavisi i brzina pada naše inflacije.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike