U japanskom Dizelgejtu Tojota „kažnjena“ za 15 milijardi dolara

10.06.2024

10:16

0

Zbog lažiranja i neadekvatnih podataka o motorima i erbergovima, najveći svetski proizvođač izgubio na berzi vrednost u visini polovine profita

U japanskom Dizelgejtu Tojota „kažnjena“ za 15 milijardi dolara
Copyright Profimedia

Akcije japanskog proizvođača automobila „Tojota Motor“ pale su prošle nedelje za više od 5,4 odsto nakon što je ministarstvo saobraćaja Japana otkrilo da je firma koristila lažne podatke prilikom testiranja određenih modela automobila.

Tržišna vrednost japanske kompanije je za samo nedelju dana pala za 2,45 biliona japanskih jena, odnosno za više od 14,5 milijardi evra, prenosi CNBC.

Kako se navodi, predsednik japanske kompanije i član porodice osnivača, Akio Tojoda, se neposredno nakon izbijanja skandala 3. juna izvinio zbog masovnog varanja pri testiranju sedam modela automobila.

Profimedia
Sedište Tojota motors u Japanu

 

"Iskreno se izvinjavamo", rekao je Tojoda novinarima, duboko se naklonivši na nekoliko sekundi, kao što je uobičajeno u Japanu na konferencijama za novinare na kojima se kompanije izvinjavaju zbog lošeg ponašanja.

Istraga je pokazala da su testovi snage motora falsifikovani, dok su za testiranja sudara i erbegova korišćeni neadekvatni ili zastareli podaci.

„Tojota Motor“ je nakon ovog skandala obustavila proizvodnju tri modela vozila: „filder“, „akio“ i „jaris kros“.

Screenshot: Google Finance
Pad cene akcije Tojota Motorsa

 

Kompanija je 8. maja objavila da je njen profit u fiskalnoj godini koja se završila 31. marta udvostručen na rekordnih 4,94 biliona japanskih jena, odnosno na oko 29,6 milijardi evra.

Prihod „Tojote“ je u istom periodu takođe oborio rekord, pošto je porastao za 21,4 odsto međugodišnje, na 270,4 milijarde evra.

Ovaj slučaj podsetio je na skandal „Dizelgejt“ koji je izazvao drugi najveći proizvođač automobila, „Folksvagen Grupa“, 2015. godine kada su uhvaćeni u nameštanju rezultata emisije izduvnih gasova. Taj skandal se završio smenama u vrhu kompanije, sudskim tužbama i odštetama… tako da je totalni troška narastao na 31 milijardu evra.

Ali, kao što je poverenje u "Folksvagen" ostalo nepoljuljano i kod Nemaca i kod ostalih Evropljana, tako ni svetski poklonici najboljih visokotiražnih autombila teško da će promeniti svoje mišljenje prema "Tojoti".

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike