Auto-industrija u Nemačkoj nikako da uhvati zalet

04.06.2024

13:32

0

Raspoloženje u nemačkoj auto-industriji se nakon kratkog aprilskog uzleta ponovo pogoršalo u maju

Auto-industrija u Nemačkoj nikako da uhvati zalet
Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Nemačka auto-industrija, najvažniji segment evropske industrije i značajan partner srpske (prateće) industrije, nikako da uhvati zalet a konkurencija iz Kine ne pospustaje. Nakon nagoveštaja oporavka iz aprila, u maju se stanje ponovo pogoršalop, zaključak je danas objavljenog izveštaja Instituta za ekonomska istraživanja IFO iz Minhena.

Indikator koji meri poslovno raspoloženje u auto-industriji Nemačke je u maju pao sa aprilskih minus 2,4 poena na čak minus 8,6 poena, navodi IFO.

Trgovinski sukob Kine sa Sjedinjenim Američkim Državama i Evropskom unijom oko električnih vozila (EV) bi mogao da ima ozbiljne posledice na poslovanje nemačkih proizvođača automobila, istakao je direktor IFO Centra za industrijsku organizaciju i nove tehnologije Oliver Falk.

Proizvođači automobila i njihovi dobavljači su pesimistični povodom razvoja vlastitog biznisa u narednim mesecima, a kompanije u auto-industriji su sve više spremne na otpuštanja da bi se izborile sa rastom troškova, ističe se u istraživanju.

U zemljama Evropske unije u aprilu je registrovano 913.995 novih automobila, što je za 13,7 odsto više u odnosu na isti mesec prošle godine, objavilo je 22. maja Udruženje evropskih proizvođača automobila (ACEA).

Na svim glavnim evropskim tržištima je zabeležen značajan međugodišnji rast prodaje, a u Nemačkoj je on iznosio 19,8 odsto međugodišnje.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike