BP prepolovio profit, Tojota najavila rekordni

06.02.2024

11:39

0

Autor: R.B.

Britanski energetski gigant će zaradiće u fiskalnoj 2023. tek 13,8 milijardi dolara a najveći proizvođač automobila 30 milijardi

BP prepolovio profit, Tojota najavila rekordni
Ilustracija - Copyright Unsplash

Petrohemijska kompanija „BP“ objavila je danas na svom vebsajtu da joj je profit za celu 2023. godinu iznos 13,8 milijardi dolara, što predstavlja strmoglav pad u odnosu na rekordnih 27,7 milijardi dolara u 2022. godini.  Analitičari agencije LSEG su očekivali profit od 13,9 milijardi dolara, prenosi CNBC.

I pored objave manjeg profita akcije su im danas porasle za 6% a razlog je što je i sam „BP“ ubrzao tempo otkupa sopstvenih akcija i povećao dividendu. Planiraju otkup akcija u vrednosti od 1,75 milijardi dolara pre nego što objavi rezultate za prvi kvartal i da u prvoj polovini godine želi da otkupi akcije za 3,5 milijardi dolara.

„BP“ je takođe najavio dividendu po običnoj akciji od 7,27 centi za poslednja tri meseca 2023. godine, što je povećanje od 10% u odnosu na isti period prethodne godine.

Tojotin novi rekordan

Istovremeno, iz biznisa čiji proizvodi (još) troše naftne derivate stižu vesti o rekordnim profitima. Japanska „Tojota motors“, najveći proizovđač automobila na svetu, očekuje profit u fiskalnoj 2023. godini (do 31. marta 2024.) veći od 30 milijardi dolara.

Rekordni profit baziran je na prodaji 8,56 miliona automobila u prvih devet meseci prošle godine (rast 8,6%) i ti zahvaljujući velikoj potražnji za hibridnim vozilima na svim glavnim tržištima - Japan, Severna Amerika i Evropa.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike