Lučić: Telekom prošle godine ostvario prihod od 230,7 milijardi dinara, u prvom kvartalu rast veći od 10%

05.06.2024

09:45

0

Autor: R.B.

Vodeća srpska telekomunikaciona kompanija nastavila veliki rast iz prošle godine

Lučić: Telekom prošle godine ostvario prihod od 230,7 milijardi dinara, u prvom kvartalu rast veći od 10%
Vladimir Lučić, generalni direktor Telekoma Srbije - Copyright TV Arena sport

Vodeća srpska telekomunikaciona kompanija ,„Telekom Srbija“, je i u prvom kvartalu ove godine nastavila rast. Za prva tri meseca 2024. prihod je veći za 10 odsto nego što je bio prošle godine kada je za celu godinu dostignuto 231 milijarda dinara (+41%).

Generalni direktor „Telekoma“, Vladimir Lučić, kaže u intervjuu za „Blic“ da se izuzetno pozitivan trenda rasta prihoda i profitabilnosti nastavlja.

– „Telekom Srbija Grupa“ sada prvi put ima čak 11,4 miliona korisnika, skoro duplo više od ukupnog broja stanovnika u Srbiji. Dvocifren rast prihoda nastavljen je i u segmentima interneta, 11% i multimedije 15% – rekao Lučić.

Prema njegovim rečima profitabilnost za prošlu godinu je porasla i prvi put je na nivou Telekom Srbija grupe operativna dobit EBITDA prešla milijardu evra i za 80 odsto je veća nego 2022. godine, dok je neto dobit rekordnih 49 milijardi dinara.

Dodao je da je grupa ostvarila zacrtane ciljeve iz strategije razvoja, koji podrazumevaju prihod veći od dve milijarde i operativni profit iznad milijardu evra.

Odgovarajući na pitanje kolika je zaduženost „Telekoma“, Lučić je rekao da je sada dug 2,3 puta veći od EBITDA i da je prvi put posle dužeg vremena taj odnos pao ispod tri i da se Telekom po tom kriterijumu svrstao u red najmanje zaduženih telekomunikacionih operatora.

Dodao je da se dug u apsolutnom iznosu povećao 20%, ali da bi trebalo uzeti u obzir da je novac od prodaje stubova za primopredajnike legao na račun kompanije 31. januara ove godine i ako se uzmu u obzir i ta sredstva, povećanja duga praktično nije ni bilo.

Lučić je najavio da posle uspostavljene saradnje sa nekoliko svetskih finansijskih institucija, „Telekom“ trenutno pregovara i sa američkom EXIM bankom i da će biti prvi operator u Evropi a možda i na svetu koji će dobiti podršku ove velike institucije za budući razvoj.

Tornnjevi sa antenama su samo teret

O pitanju prodaje antenskih stubova, koje je podiglo prašinu u javnosti, Lučić odgovoara da je napad opet dirigovan od strane konkurenta koji je "samo šest meseci ranije napravio isti poslovni potez, a tada su za njega rekli da je vrhunski".

- U transformaciji telekomunikacionih operatora potrebno je da se oni približe načinu poslovanja digitalnih platformi i da budu više fokusirani na korisnike. Samim tim operatori u Evropi probaju da se oslobode poslovanja koja nisu tzv. ’core’ biznis, a građevinski radovi svakako nisu. Izgradnja tornjeva u Americi je od početka bio posao kojim su se bavile druge firme, a ne operatori. U Evropi je krenuo trend konsolidacije ovog biznisa pre nekoliko godina. Zaista deluje bespotrebno i iracionalno kada na nekom brdu vidite tri različita stuba tri operatora. Preko 90% evropskih telekomunikacionih operatora je izdvojilo stubove u posebnu kompaniju. Sa druge strane, javile su se pre svega američke kompanije koje kupuju te tornjeve u Evropi i konsoliduju ih nudeći velika sredstva operatorima, a operatori su sada u fazi izgradnje 5G i optičke mreže - napominje Lučić.

 

Brzo će i 5G mreža

Govoreći o tome da li veliki svetski igrači garantuju da 5G mreža može da se završi u kratkom roku, rekao je da garancija brze implementacije ove mreže leži pre svega u izuzenom znanju naših stručnjaka i radnika.

Pritisak iz Prištine ponovo na leto

U "Telekomu Srbije" očekuju nove pritiske privremenih institucija u Prištini na njihovo poslovanje u južnoj srpskoj pokrajini.

-  Prištinska administracija je u avgustu prošle godine krenula u akciju gašenja našeg operatora iako je naš status definisan Briselskim sporazumom. Uz pomoć međunarodne zajednice odbranili smo ovaj do sada najteži udarac. Krajem decembra krenuo je novi, kako bi nam oduzeli kablovske operatore koje smo akvizirali tokom 2019. godine. Kao i prvi put prištinska administracija je pokazala da krši sopstvene zakone i sporazume kada su u pitanju Srbi i srpske kompanije. Ali posle naše diplomatske aktivnosti, u okviru koje smo bili u Stejt departmentu, to je opet stavljeno u fioku. Sada je trenutno miran period, ali poznajući njihovu taktiku napada na MTS opet ih očekujem u julu i avgustu.Pokazalo se da krenu na našu kompaniju u periodu kada smatraju da su briselska i vašingtonska administracija na odmoru te da ne možemo brzo da reagujemo na njihove napade.

– Naša 4G mreža je izuzetnog kvaliteta i pokrivenosti. To će značajno olakšati implementaciju 5G. Ugovori sa EIB, SEK i nadam se EXIM će samo dodatno ubrzati i olakšati implementaciju 5G. Potpuno sam siguran da ćemo za EXPO 2027 imati izuzetno kvalitetnu 5G mrežu sa raznim servisima zasnovanim na ovoj tehnologiji – rekao je Lučić.

Kada je reč o akcionarima i dividendama, najavio je da će Skupština akcionara do kraja juna doneti odluku o isplati dividendi u vrednosti od 6,7 milijardi dinara i da će akcionari novac dobiti u decembru.

Dodao je da je Telekom do sada za dividende akcionarima isplatio skoro 1,1 milijardu evra.

Osvrćući se na to što su korisnici Telekoma u martu dobili veće račune, rekao je da cene zapravo nisu povećavane u martu već da su izjednačene cene paketa za sve korisnike radi prilagođavanja novom zakonu i da je u isto vreme uveden "loyalty" program.

Tako se, prema njegovim rečima, nekim korisnicima povećala pretplata, nekima je ostala ista, a nekima se smanjila.

Lučić je najavio da bi Telekom do kraja godine trebalo da pusti signal i u Americi i postane prisutan i na ovom tržištu.

Time bi se, dodaje, zajedno sa evropskim tržištem, pokrilo više od pola milijarde stanovnika i Telekom postao veliki globalni operator.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike