Neverovatan uspeh: Od stjuardese do generalnog direktora "Japan erlajnsa"

18.01.2024

14:40

0

Autor: R.B.

Micuko Totori ušla je danas u istoriju jedne od najpatrijarhalnijih zemalja u svetu postavši prva direktorka avio-kompanije

Neverovatan uspeh: Od stjuardese do generalnog direktora "Japan erlajnsa"
Misuko Totori postaje direktorka JAL - Copyright Profimedia

Japanska istorija će upisati 16. januar velikim slovima kao dan kada je - u ovoj tradicionalističkoj i patrijarhalnoj zemlji koja ima najveću razliku u platama između žena i muškaraca - na čelo jedne velike avio-kompanije postavljena žena.

– Postoje zaposlene žene koje su se borile da izgrade svoju karijeru, ili žene koje su prolazile kroz velike životne događaje. Nadam se da će ih moje imenovanje na mesto generalnog direktora ohrabriti i dati im snagu da naprave sledeći korak – rekla je Micuko Totori novinarima.

Totori se pridružila „Japan erlajnsu“ (JAL) pre 39 godina kao strujardesa, u trenutku kada je ovaj avio-prevoznik lečio traume od najteže tragedije u svojoj tada 34 godina dugoj istoriji. Avgusta 1985. „boing 747 SR-46“ srušio se na letu između aerodroma Tokio Haneda (HND) i Osaka Itami (ITM), odnevši živote 505 putnika i 15 članova posade.

Micuko je prošla sve stepenice na putu razvoja svoje karijere: od stjuardese, preko generalnog menadžera kabinskog osoblja, do izvršnog direktora korisničkog servisa, piše „Japan tajms“, a prenosio Aero.rs.

Iako je njeno imenovanje najavljeno juče, ona će na mesto predsednika kompanije doći u aprilu ove godine.

Baš kao što je u kompaniju došla u najtežem trenutku, tako je i za generalnog direktora imenovana u trenutku kada je JAL u žiži medijske pažnje zbog nedavnog tragičnog udesa na aerodromu Tokio Haneda, kada je njihov „erbas A350“ udario u avion Obalske straže, pri čemu je poginula posada manjeg aviona.

Kompanija JAL donela je odluku da na menadžerska mesta na nivou grupacije postavi do 30 odsto žena do marta 2026.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike