Prodaju Telekom da bi imali za železnicu

04.06.2024

09:45

0

Autor: R.B.

Vlada u Berlinu prodaje udeo u Dojče telekomu vredan 2,5 milijardi evra

Prodaju Telekom da bi imali za železnicu
Ilustracija - Copyright Pixabay

Da bi našla novac za investiranje u železnicu Nemačka je spremna da se odrekne dela „Dojče telekoma“. Nemačka državna banka KfW ponudila institucionalnim investitorima 110 miliona akcija vrednih 2,5 milijardi evra.

"Zahvaljujući raspoloženju na tržištu kapitala, prodaja je završena uspešno", rekli su iz ministarstva.

Nakon prodaje, udeo KfW i Vlade će biti 27,8%, a broj akcija u slobodnom opticaju će porasti.

Ovo je poslednja u nizu prodaja udela države u preduzećima kroz koje Nemačka pokušava da dođe do nedostajućih sredstava. Iz Ministarstva finansija su rekli da će sredstva biti upotrebljena za dokapitalizaciju železničke kompanije „Dojče ban“ i za izgradnju železničke infrastrukture, javlja „Blumberg Adrija“.

Poslednja prodaja je deo strategije koju ministarstvo naziva "odgovornom privatizacijom".
„Dojče ban“ trenutno prihvata ponude za svoje logističko odeljenje „DB Šenker“, čijom prodajom planiraju da prikupe više od 15 milijardi evra, rekli su izvori upoznati sa planovima. KfW je ranije ove godine kroz prodaju udela u „Dojč post“ prikupila 2,2 milijarde evra.

Kancelar Olaf Šolc i njegova koalicija pokušavaju da obezbedi budžetska sredstva nakon što je Vrhovni sud prošle godine ukinuo meru finansiranja na koju se Vlada oslanjala prethodnih godina.

Berlin pokušava da pronađe mere štednje koje ne bi ugrozile izlazak iz privredne stagnacije ili modernizaciju vojske koja je dugo bila zapostavljana.

KfW ostaje najveći akcionar

Ponude za Deutsche Telekom su zaključene u ponedeljak, a transakcije će verovatno biti zaključene u četvrtak.

KfW će i dalje ostati najveći pojedinačni akcionar u kompaniji. Otprilike tri nedelje pre prodaje, kompanija je objavila dobre rezultate za prvi kvartal. Za dobar rezultat najviše je bio zaslužan rast prodaje u Nemačkoj i SAD.

Vrednost akcija je ove godine skočila 4,1 odsto, a KfW je u drugom kvartalu već prodala 22,4 miliona akcija.

Nemačka se takođe bliži odluci da iz svoje 5G mreže isključi kineske komponente do 2026, što bi svakako pogodilo poslovanje kompanije. Predstavnici kompanije čije je sedište u Bonu rekli su da nije realno očekivati da se ova zabrana sprovede do 2026. godine.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike