Transfera pravi železničku kargo firmu sa Austrijancima

23.05.2024

16:47

0

Privatna srpska logistička kompanija i austrijska državna će raditi na tome da srpska privrede preće sa točkova na šine

Transfera pravi železničku kargo firmu sa Austrijancima
Kristof Grasl, Duško Radović, Karl Acinger i Kristijan Ebner - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

Srpska logistička kompanija „Transfera“ i „Rail Cargo Austria“, odeljenje železničkog tereta „Austrijskih državnih železnica“ (ÖBB grupe), potpisali su danas ugovor o osnivanju zajedničke kompanije u Beogradu, s ciljem razvoja intermodalnog transporta.

Intermodalni transport predstavlja prevoz robe različitim transportnim sredstvima u istoj jedinici tereta, a čine ga dva ili više tipa prevoza. Značaj ovog vida transporta ogleda se u potencijalu za prevazilaženje ograničenja koja sa sobom nosi konvencionalni drumski transport, a to su deficit vozača, zagađenje, ali i visoki troškovi.

Zajednička kompanija srpske i austrijske firme predstavlja korak bliže inovativnim logističkim rešenjima na području Zapadnog Balkana.

Generalni direktor „Transfere“, Duško Radović, istakao je da je saradnja simbol dugogodišnjeg prijateljstva i poverenja dve zemlje.

– Intermodalni transport predstavlja budućnost logistike i čvrsto verujemo da, kombinujući zajedničke resurse, znanje i iskustvo, možemo pokrenuti pozitivne promene i postaviti nove standarde u industriji – poručio je Radović.

Radović je istakao da mu dodatno zadovoljstvo pričinjava činjenica da jedna srpska kompanija, koja je u stoprocentnom privatnom vlasništvu, sarađuje sa državnom firmom iz Austrije.

Generalni direktor „Rail Cargo Logistike“, Karl Acinger, istakao je da sa „Transferom“ žele da razviju prilagođena end-to-end rešenja i da ih održivo uspostave u Srbiji i šire.

Austrija značajan investitor

Ambasador Austrije u Beogradu Kristijan Ebner izjavio je tom prilikom da je unapređenje ovog modela transporta značajan korak ka razvoju transporta u regionu i Evropi, kao i poboljšanju bilateralne saradnje Srbije i Austrije.
– Raduje me što se kroz saradnju ove dve kompanije dodatno širi prisustvo austrijskog preduzetništva u Srbiji. Sa investicijama od oko 3,6 milijardi evra, Austrija je jedan od najvećih stranih investitora u Srbiji, koja predstavlja sve značajnije tržište sa mnogo potencijala, naročito u oblasti železničkog transporta robe – rekao je Ebner.

– Razvojem zajedničke kompanije, nastavljamo naše dugogodišnje uspešno prisustvo na Balkanu. Radujemo se našem zajedničkom radu – kazao je Acinger.

Član izvršnog odbora „Rail Cargo Grupe“, Kristof Grasl, istakao je da će njihova kompanija obezbediti mrežu, a „Transfera“ pružiti ekspertizu.

– Zajedničkim snagama, nastojimo da uspostavimo održiva rešenja za logistiku i špediciju za srpsko tržište, koje je godinama jedno od najbrže rastućih u Evropi. Ovo olakšava srpskoj industriji da pređe sa drumskog na železnički saobraćaj, što ne koristi samo ekonomiji, već na kraju i našoj klimi – rekao je Grasl.

Zakonom o budžetu za 2024. godinu, Srbija je za razvoj intermodalnog transporta opredelila 100 miliona dinara. U Srbiji je trenutno 11 intermodalnih terminala i luka koje se bave ovim vidom transporta, od kojih su dva terminala u državnom vlasništvu.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike