Spojena pruga od Novog Sada do Subotice: Biće puštena u saobraćaj godinu dana pre roka! (FOTO)

25.04.2024

20:35

0

Ministar Vesić je najavio da će sve biti spremno da do kraja juna krene sertifikacija pruge

Spojena pruga od Novog Sada do Subotice: Biće puštena u saobraćaj godinu dana pre roka! (FOTO)
Copyright Tanjug/Siniša Kopunović

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastukure Goran Vesić najavio je da će pruga Novi Sad-Subotica, čiji je poslednji deo koloseka spojen je danas postavljanjem novih šina na glavnoj deonici ukupne dužine 108 kilometara, biti puštena u saobraćaj u decembru, godinu dana pre roka.

Vesić je na svečnosti povodom spajanja pruge kod Bačke Topole rekao da se izgradnjom brze pruge Novi Sad - Subotica postigao najveći i najvažniji tehnološki napredak, što će "staviti Srbiju na glavnu tačku Zapadnog Balkana".

Tanjug/Siniša Kopunović
 

Najavio je da će sve biti spremno da do kraja juna krene sertifikacija pruge, kao i da će polovinom septembra početi probne vožnje od Novog Sada do Subotice, dok će pruga biti puštena u saobraćaj u decembru.

- Pruga će biti završena do kraja tekuće godine, kada se očekuje njeno puštanje u saobraćaj, i to godinu dana pre ugovorenog roka - rekao je Vesić.

Tanjug/Siniša Kopunović
 

Ministar odbrane Miloš Vučević istakao je da je spajanjem pruge, koju gradi kineska kompanija "China State Railway Group CO", učinjen još jedan korak čeličnog prijateljstva i strateškog partnerstva Srbije i Kine.

- Ponosan sam na Srbiju jer smo zajedničkim snagama sa kineskim partnerima uspeli ovo da uradimo. Ovo je velika pobeda našeg naroda, predvođenog predsednikom Aleksandrom Vučićem, i uz svesrdnu podršku kineskih čeličnih prijatelja - istakao je Vučević.

Tanjug/Siniša Kopunović
 

Vučević je dodao da je spajanje pruge znak da Srbija ide pravim putem i izrazio uverenje da će se uskoro privesti kraju planovi koje mu je predstavio Vesić.

Zamenik generalnog direktora "China State Railway Group CO" Vang Tongđun rekao je da kompanija već testira prugu na brzine od 200 kilometara na čas na deonici od Novog Sada do Vrbasa.

Tanjug/Siniša Kopunović
 

Dužina trase pruge od Novog Sada do mađarske granice je 108 kilometara, a vrednost radova je milijardu i 160 miliona dolara.

Završetkom ove pruge, biće spojeni Beograd i Subotica, a vožnja od prestonice do granice sa Mađarskom trajaće 75 minuta.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike