Da li u Nemačkoj plate „previše rastu“?

23.05.2024

10:02

0

Autor: R.B.

Rast zarada u Nemačkoj može biti rizik za inflacioni trend, zabrinuti su u Evropskoj centralnoj banci

Da li u Nemačkoj plate „previše rastu“?
Ilustracija - Copyright pixabay/TheDigitalArtist

Nagli rast plata u Nemačkoj na početku 2024, koji je posledica pritiska koji su sindikati vršili cele prošle godine, počinje da zadaje glavobolju Evropskoj centralnoj banci.

Centralna banka evrozone pokušava da odredi pravi termin za smanjenje referentnih kamatnih stopa, procenujući da li je inflacija dovoljno usporila ali i to koliko rastu plate i profiti, javlja „Blumberg Adrija“.

Ugovorene plate su porasle za 6,2% u prvom kvartalu, saopštila je Bundesbanka ove nedelje u svom mesečnom izveštaju. To je premašilo procene analitičara iz „Blumberg ekonomiksa“, „Sitija“ i „Morgan Stenlija“, mada treba uzeti u obzir i jednokratne isplate kao kompenzaciju radnicima zbog naglog rasta troškova života.

Podaci iz Nemačke stižu uoči željno iščekivanog izveštaja za celokupnu evrozonu. Postoji bojazan da će rast plata veći od očekivanog u najvećoj evropskoj ekonomiji doprineti tome da povratak inflacije na ciljanih dva odsto potraje. Sa više para u novčanicima smanjuje se i pritisak na spuštanje cena zbog manje prodaje ali i veće plate mogu da znače i skuplje usluge.

– Svakako, još uvek postoje rizici za fundamentalni proces dezinflacije. Rast plata bio je veći od očekivanog. Kao rezultat toga, jak pritisak na cene usluga posebno bi mogao da potraje duže – navodi Bundesbanka.

Kamate padaju 6. juna - pitanje je šta dalje

Zvaničnici ECB ne sumnjaju da će referentne kamate, odnosno troškovi zaduživanja biti smanjeni na sednici ECB 6. juna, ali ne mogu da se obavežu o onome šta će se dalje dešavati. Oni kažu da će se prilikom odlučivanja voditi postojećim podacima. ECB očekuje da će inflacija doseći zacrtani cilj u drugoj polovini 2025. godine i da će za malo više od dve nedelje objaviti ažurirane projekcije.

Ali najnoviji podaci iz Nemačke ukazuju da će ukupan iznos za ugovorene plate u evrozoni porasti, povećavajući rizik da zvaničnici ECB posle juna ipak ublaže monetarnu politiku manje nego što je predviđeno, rekao je Tomaž Viladek, ekonomista u „T. Rou Prajs“.

– Ovo će biti izazov za ideju da će ECB u narednom periodu postepeno snižavati kamatne stope. Podaci o platama omogućiće Evropskoj centralnoj banci da na kraju značajno smanji kamatne stope. Ali u međuvremenu, sve dok aktuelni podaci ne budu podržali dodatna smanjenja kamata, ECB će morati da bude strpljiva – rekao je on u saopštenju.

Greg Fuzesi iz „JP Morgana“ ima slično mišljenje, upozoravajući da "podaci mogu podsetiti pojedine donosioce odluka na nedavne teškoće u smirivanju inflacije, u čemu i skorašnja razočaranja u produktivnost takođe imaju udela".

Rast potrošačkih cena u Nemačkoj verovatno će se ubrzati u maju i zadržati se na nešto višem nivou u narednim mesecima, saopštila je Bundesbanka. Istovremeno, očekuje se da će ekonomija ubrzati tempo jer će veće plate pospešiti potrošnju i povratiti poverenje u pogođeni sektor proizvodnje.

Bruto domaći proizvod će verovatno blago porasti u drugom kvartalu nakon što se neočekivano povećao između januara i marta, saopštila je centralna banka Nemačke.

Bundesbanka je upozorila da je za sada potražnja u proizvodnji i građevinarstvu i dalje slaba, zbog i dalje otežane globalne trgovine, većih troškova zaduživanja i povećane političke neizvesnosti.

Oživljavanje industrijskog sektora koje zahteva unapređenje dobavljačkih lanaca najverovatnije se neće odraziti na porast proizvodnje sve do druge polovine ove godine. Međutim, sektor usluga će verovatno nastaviti da se oporavlja.

– Rastući realni raspoloživi prihodi domaćinstava verovatno će preovladati nad potrošačkom neizvesnošću. Očekuje se dalji rast kupovne moći jer se očekuje da će tržište rada ostati snažno, a plate će i dalje naglo rasti – navodi se u saopštenju banke.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike