Vučević sa Kerkencesom o EXPO 2027: Velika prilika sa Srbiju i region

22.05.2024

14:50

0

Srpski premijer je sa prvim čovekom Međunarodnog biroa za izložbe razgovarao o ostvarivanju plana za beogradsku izložbu 2027. godine

Vučević sa Kerkencesom o EXPO 2027: Velika prilika sa Srbiju i region
Premijer Vučević sa generalnim sekretarom BIE Dimitrijem Kerkencesom - Copyright Tanjug/Slobodan Miljević

Premijer Srbije Miloš Vučević razgovarao je danas sa generalnim sekretarom Međunarodnog biroa za izložbe (BIE), Dimitrijem Kerkencesom, o značaju Međunarodne izložbe EXPO 2027 kako za Srbiju tako i za region.

Vučević je tokom razgovora istakao da je EXPO 2027 prilika za investiranje, posebno kada je reč o infrastrukturnim projektima, ali i o svim ostalim koji su u vezi sa tom svetskom izložbom, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

– EXPO 2027 je novi motor jačanja naše ekonomije, kao i esencija politike - prilika da se stvore bolji uslovi za život naših građana i izgrade nove bolnice, škole – ocenio je Vučević.

Generalni sekretar Međunarodnog biroa za izložbe preneo je srpskom premijeru da vlada ogromno interesovanje zemalja članica Biroa da doputuju u Srbiju, posebno imajući u vidu da EXPO nikad nije bio održan na ovim prostorima.

– Željni su da vide nešto novo, ali i da, potencijalno, ostanu da žive ili rade u Srbiji – rekao je on.
Na sastanku je istaknuto da izložba kao što je EXPO pomaže razvoju jedne zemlje, jer po njenom završetku počinje novo poglavlje za državu domaćina i čitav region.

Sagovornici su se saglasili da je to prilika koja se dobija samo jednom u životu, to je mogućnost da se razviju veštine i steknu znanja u raznim oblastima već u pripremnoj fazi, što će biti dragoceno za druge zemlje koje bi želele da budu domaćini u budućnosti.

EXPO je brendiranje jedne zemlje u svetu, garant mira i stabilnosti, jer to je period za razvoj ekonomije, zaključeno je na sastanku u Vladi Srbije.

U Međunarodnom birou impresionirani

Sa prvim čovekom BIE razgovarao je danas i ministar finansija Siniša MaIi, koji ga je upoznao ga sa pripremama za međunarodnu specijalizovanu izložbu.

– Kerkences je došao u posetu Beogradu da vidi dokle smo stigli, kako idu pripreme za predstojeći EXPO i drago mi je što čujemo njega da je zadovoljan kako se gradnja odvija, a sa druge strane i preduzećem EXPO 2027. koje je država Srbija osnovala – rekao je Mali.

Mali je podsetio da se očekuje da će se kroz EXPO dobiti skoro tri miliona posetilaca samo te godine.

- Za izložbu ćemo izgraditi Nacionalni stadion, novi sajamski prostor, akvatik centar i nove stambene zgrade, poguraćemo našu ekonomiju napred, a to znači više novca za investicije u infrastrukturu, u povećanje plata i penzija – istakao je Mali.

Naveo je da je EXPO sastavni deo programa Srbija 2027, koji podrazumeva 323 različita projekta za sve delove Srbije i naglasio da će se Srbija postarati da bude dobar domaćin.

Generalni sekretar Dimitrij Kerkences je naveo da je njegova poseta deo uobičajenih poseta da bi se videlo kako napreduju pripreme za EXPO i istakao da počinje da se vidi kako počinje da cveta život EXPO-a.

– Moram priznati da sam zaista impresioniran, posebno time koliki je napredak postignut za manje od godinu dana. Još nisam išao na gradilište, videću ga sutra, ali mi je rečeno da očekujem nešto spektakularno, a pošto sam video veoma rane faze tokom moje poslednje posete, nema sumnje da će me i to pozitivno šokirati – rekao je on.

Istakao je da se raduje saradnji sa timom koji priprema izložbu i da je formiran odličan tim za ovaj posao, a da će ljudi iz BIE biti tu da sa njima podele stručna znanja i pomognu Srbiji i Beogradu koliko god budu mogli da EXPO bude spektakularan.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike