Siniša Mali: EXPO je najveća razvojna šansa za celu Srbiju

22.01.2024

12:24

0

Nastavlja se period najbržeg ekonomskog razvoja Srbije i EXPO 2027 će dati novi zamajac tome, kaže ministar finansija

Siniša Mali: EXPO je najveća razvojna šansa za celu Srbiju
EXPO 2027 - Copyright Foto:Vojvodinauzivo.rs

Ovo je period najbržeg ekonomskog razvoja Srbije, ulažemo u infrastrukturu koja nas čini atraktivnijom zemljom, dolaze investitori i otvaraju se nova radna mesta, što omogućava da imamo novca za dalje podizanje plata i penzija i za investicije, izjavio je danas potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali.

On je ocenio da će se sve dalje velike investicije u Srbiji koje je naveo predsednik Srbije Aleksandar Vučić na predstavljanju programa „Skok u budućnost – Srbija EXPO 2027“ organizovati pod „kišobranom“ međunarodne specijalizovane izložbe EKXPO 2027, čiji će Srbija biti domaćin, te da je je ova izložba velika razvojna šansa za celu zemlju, saopštilo je resorno ministarstvo.

– Hajde da skok u budućnost bude najveći razvojni projekat u posleratnoj Srbiji, da bude izvor rasta. Ključna stvar svake ekonomske politike je da raste, a pogotovo u ovim svetskim uslovima. Hoćemo da iskoristimo EKSPO, da cela Srbija oseti boljitak, da svaki projekat bude izvor rasta, što brže rastemo stvaramo uslove za bolju budućnost – rekao je Mali gostujući na TV Prva.

Istakao je da je planirano 17 milijardi evra investicija od čega su u ovogodišnjem budžetu obezbeđene 2,5 milijarde i naveo da se u Srbiji trenutno gradi 12 auto-puteva i brzih saobraćajnica, te da su u toku radovi na fabrikama za prečišćavanje otpadnih voda i da se otvaraju fabrike.

– Briga prema ljudima, infrastruktura, modernizacija, ulaganje u poljoprivredu, kulturu, sport, industriju, turizam, je ono što rast donosi. Danas imamo rekordno nisku nezaposlenost od devet odsto, dok je ona 2012. godine iznosila 25,9 odsto i rekordno visoku zaposlenost. Sve to uz održavanje stope javnog duga od 52,3 odsto, dok je prosek evrozone 91-92 odsto – rekao je on.

Najavio je i veća izdvajanja za lečenje retkih bolesti, inovativne lekove u šta će biti uloženo između pet i sedam milijardi dinara godišnje.

TANJUG/ TARA RADOVANOVIĆ
Siniša Mali na predstavljanju EXPO 2027

 

Mali je istakao da će razvojnim projektima biti obuhvaćeni svi sektori, pa će se tako ulagati i u turizam i razvoj rečnog saobraćaja i turizma.

– To je izvor rasta, sve se svodi na rast, ako pada BDP, ne može se očekivati da rastu plate i penzije. Ove godine očekujemo rast od najmanje 3,5 odsto – poručio je on.

Naveo je da se ponosi programom sa kojim se izašlo pred građane, a čija je okosnica EKSPO izložba gde su radovi na lokaciji površine 250 hektara već započeti.     

Kako je rekao, na izuzetno teškoj lokaciji za gradnju biće nasuto 4,5 miliona kubnih metara peska, milion kubnih metara kamena, biće izgrađen Nacionalni stadion, akvatik centar vodenih sportova, 1.500 stanova.

– To sve ostaje Srbiji posle 2027. godine. To je najveća razvojna šansa za sve u narednih nekoliko godina, najveća svetska manifestacija će te 2027. biti održana u Srbiji – rekao je Mali.

Istakao je da će najvažniji efekti tog očekivanog rasta biti podizanje prosečnih plata na oko 1.400 evra, što će biti veliki skok u odnosu na 2012. godinu kada su iznosile 330 evra, da se očekuje da prosečna penzija poraste do 650 evra u odnosu na nekadašnjih 204 evra, te da minimalna zarada takođe iznosi 650 evra dok je 2012. godine bila oko 15.700 dinara.

Prema njegovim rečima u Srbiji je lane prvi put BDP premašio 69 milijardi evra, dok je 2012. bio 33 milijarde, a da se očekuje da 2027. dostigne 100 milijardi evra.

Podsetio je i na nedostatak vere da će biti izgrađen „Beograd na vodi“ pa je to, kako je rekao, danas najlepši deo grada i dodao da je pre dve godine započeta gradnja metroa, te da donedavno nismo mogli da zamislimo da ćemo imati brze pruge sa vozovima koji razvijaju brzinu do 200 kilometara na sat i slično.

– Snovi u Srbiji mogu da se ostvare, moramo da budemo jedinstveni, vredni i radni, to je period od samo tri godine za velike planove. Ako ne sanjate velike snove nećete ih nikada ni ostvariti zato su uvek naši ciljevi visoki, ne bismo ih predstavljali da ne mislimo da možemo da ih ostvarimo – poručio je Mali.

Rekao je da će Srbija 2027. godine dočekati tri miliona posetilaca, te da bi do tada trebalo da se izgrade svi kapaciteti.

– Projekti se odnose na celu Srbiju. Želimo da budu inkluzivni, da nam se građani Srbije pridruže, ako uspemo bićemo potpuno drugačija zemlja. Briga o ljudima je najvažnija, po njoj prepoznajete bogatstvo društva – istakao je Mali.

To, kako je objasnio, znači da se omoguće veće plate, da se pruži šansa najsiromašnijima da izađu iz takvog položaja i da krenu da žive mnogo bolje, da se preduzmu mere za smanjenje stope rizika od siromaštva, kao i mere za povećanja nataliteta.

Podsetio je i da se s merama za podizanje nataliteta već započelo, ali da će se one unapređivati i najavio veća izdvajanja države nakon formiranja nove Vlade Srbije.

– Naš predlog nakon formiranja Vlade, biće isplate roditeljima za prvorođeno dete u iznosu od 500.000 dinara, za drugorođeno 600.000 dinara, kao i dalji podsticaji države za svako sledeće rođeno dete – rekao je Mali.

Dodao je da u skladu sa tim postoji i projekat rekonstrukcije ili izgradnje 120 vrtića i škola, te nastavak infrastrukturnih ulaganja.

Istakao je da je od kraja Drugog svetskog rata izgrađeno 596 km auto-puteva i brzih saobraćajnica a da će od 2012. do 2027. to biti 955 kilometara auto-puteva i brzih saobraćajnica.

– Sve se to uklapa u mozaik razvoja ekonomske politike. Ako budemo dovoljno posvećeni i sposobni naša Srbija će 2027. godine izgledati potpuno drugačije – zaključio je Siniša Mali.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike