Zaječarke idu na Siciliju: Učenička kompanija OutMark će predstavljati Srbiju

22.05.2024

09:53

0

Autor: R.B.

Završen je nacionalni izbor najboljih učeničkih kompanija i Srbija je dobila predstavnika na evropskom takmičenju

Zaječarke idu na Siciliju: Učenička kompanija OutMark će predstavljati Srbiju
Pobednice nacionalnog takmičenja - Copyright Promo: Dostugnuća mladih/Miroslava Simić Kocić

Učenička kompanija „OutMark” iz Gimnazije u Zaječaru osvojila je prvo mesto na Nacionalnom takmičenju najboljih učeničkih kompanija održanom u Beogradu u ponedeljak i utorak.

Pet srednjoškolki u okviru ove kompanije proizvode multifunkcionalne narukvice namenjene avanturistima koje čine boravak u prirodi sigurnijim. One će u julu predstavljati Srbiju na evropskom takmičenju učeničkih kompanija koje će biti održano na Siciliji.  

– Narukvice sadrže kopče sa različitim dodacima poput: kresiva za potpalu vatre, pištaljke, baterijske lampe, nožića, otvarača za konzerve, kompasa i NFC taga. Kao nekadašnji izviđači imale smo ideju da spojimo ljubav prema autdor avanturama sa inovativnom tehnologijom. Veštinu pletenja unapredile smo idejom o dodacima unutar narukvica, koje bi odgovarale različitim ciljnim grupama – izjavile su Lenka, Marija, Andrea, Dunja i Mina - članice pobedničke kompanije.

Drugo mesto osvojila je učenička kompanija „KidSync” iz Gimnazije “Miloš Savković” u Aranđelovcu, s društveno-edukativnim igrama namenjenim deci sa teškoćama u intelektualnom razvoju. Treće mesto pripalo je učenicima iz Mašinsko-elektrotehničke škole u Paraćinu, koji se u okviru svoje kompanije „HidroSol” bave proizvodnjom zelene energije kombinovanjem hidro i solarne energije uz potpunu automatizaciju proizvodnje.

Specijalnu UniCredit nagradu “Osnaženi za budućnost” namenjenu učeničkoj kompaniji koja je svojom inovacijom napravila razliku u zajednici, osvojila je kompanija “EKO Eksplozija” iz Elektrotehničke škole “Mija Stanimirović” u Nišu.

Nagrada za najbolju primenu informaciono-komunikacionih tehnologija otišla je u ruke učenika iz kompanije „Wallet Alert“ koji pohađaju Gimnaziju “Josif Pančić” u Bajinoj Bašti.

Promo: Dostugnuća mladih/Miroslava Simić Kocić
Predstavljaće sebe i Srbiju na Siciliji: Učenice iz Zaječara sa nastavnicima

 

Dvadeset najboljih timova iz srednjih škola širom Srbije predstavilo je u ponedeljak proizvode i usluge svojih kompanija u okviru prodajnog sajma u tržnom centru Beo, dok su u utorak prezentovali publici i žiriju biznis planove.

Na vreme uče kako funkcioniše savremeni svet

Učenici koji su „zaposleni” u ovim kompanijama tokom školske godine stiču znanja o tržišnoj ekonomiji i preduzetništvu kroz programe „Dostignuća mladih” i svoju kompaniju vode od osnivanja do izrade kompanijskog izveštaja i zatvaranja kompanije. U radu ih usmeravaju nastavnici i poslovni mentori koji učenicima pomažu da naprave prve preduzetničke korake deleći svoje znanje, iskustvo i savete.

U okviru ceremonije dodeljene su i nagrade za poseban doprinos razvoju preduzetničkog obrazovanja u Srbiji, i to Najboljem nastavniku (Marija Urošević, Kruševac), Najboljem poslovnom volonteru (Biljana Vuksanović, Telekom Srbija) i Najboljem poslovnom partneru (NCR fondacija).
Takmičenje je realizovala organizacija Dostignuća mladih u Srbiji uz finansijsku pomoć Američke agencije za međunarodni razvoj, UniCredit fondacije, NCR fondacije i Ministarstva prosvete.

Organizacija Dostignuća mladih u Srbiji već 19 godina sprovodi obrazovne programe iz oblasti preduzetništva u školama širom Srbije i deo je globalne mreže Junior Achievement Worldwide koja postoji od 1919. godine.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike