Nacionalna konferencija nastavnika u Vrnjačkoj Banji: Kako postati uspešan preduzetnik u Srbiji?

10.10.2022

20:05

0

Svake godine se u Srbiji i širom Evrope organizuju takmičenja učeničkih kompanija u poslovnim izazovima gde učenici postižu odlične rezultate

Nacionalna konferencija nastavnika u Vrnjačkoj Banji: Kako postati uspešan preduzetnik u Srbiji?
madi - Copyright Foto: 24sedam /Jovana Jovanović

U Vrnjačkoj Banji održava se 14. Nacionalna konferencija nastavnika srednjih škola koje sprovode programe preduzetničkog obrazovanja. Konferencija traje tri dana, a okupila je više od 150 nastavnika iz 62 opštine u Srbiji. U pitanju su nastavnici koji bez naknade preko cele godine imaju vanškolski angažman sprovodeći programe preduzetničkog obrazovanja.

Budući da zahtevi svakodnevnog tržišta rastu to znači da bi nastavnici trebalo da priušte učenicima praktične aktivnosti pomoću kojih će oni razumeti kako da učestvuju u svim segmentima savremenog života, povećaju svoje mogućnosti pri zapošljavanju i unaprede svoj preduzetnički duh.

Direktorka za komunikacije i partnerstva u Nordeus fondaciji Marija Beslać kaže da su se organizacije Dostignuća mladih u Srbiji, Nordeus fondacija, Inicijativa Digitalna Srbija i Centar za promociju nauke udružile u Grupu za obrazovanje kako bi znanja i veštine iz preduzetništva postali praktični u školama.

Foto: 24sedam/Jovana Jovanović
 

 

- Cilj je da se školama, profesorima i deci pomogne da što brže dobiju savremena znanja i tehnologije. To smanjuje jaz između obrazovanja i realne situacije koja sutra čeka đake kada se uključe u privredu, nauku, kulturu ili bilo koju oblast koja ih zanima -  kazala je Beslać.

Na konferenciji je bilo reči o Mejkers labu

Grupa za obrazovanje prošle godine pokrenula je novu inicijativu, koja za cilj ima podsticanje srednjoškolaca za timsko stvaranje, razvijanje inovacija i ideja pod nazivom Mejkers lab.

Mejkers lab realizuje se u samim srednjim školama širom zemlje, odnosno kreativnim laboratorijama i radionicama u kojima se mogu naći raznovrsni alati, uređaji za rad na elektronici i programiranju, obradi metala i drveta, digitalna i 3D fabrikaciji i CNC mašine.

Foto: 24sedam /Jovana Jovanović
 

Naime, kako je najavljeno, prva četiri Mejkers laba trebalo bi da budu otvorena uskoro u srednjim školama u Čačku, Vršcu, Zaječaru i Leskovcu.

- Prva četiri Mejkers laba uskoro kreću sa svojim životom kao vrsta pilot projekta u četiri škole da bismo videli kako sve funkcioniše u praksi i kako na najbolji način možemo da podstaknemo multidisciplirani rad koji na kraju dana donosi ono što društvu najviše koristi,  a to je rešavanje kompleksnih problema, inovacije, nove tehnologije i sve drugo što utiče na uspeh u 21. veku - istakla je Beslać.

"Motivisaću učenike da učestvuju u radu preduzetničke sekcije"

- Za mene je velika čast i profesionalni uspeh što sam proglašena za nastavnika godine u konkurenciji svih vas koji sa istim žarom i energijom učestvujete u sprovođenu programa preduzetničkog obrazovanja kod mladih u vašim školama. Ova nagrada je potvrda da su rad, trud, posvećenost i uspesi koje su moji učenici ostvarili u prethodnim godinama prepoznati i vrednovani. Ovo priznanje nosi odgovornost i obavezu da u narednom periodu motivišem što više učenika da učestvuju u radu preduzetničke sekcije i sprovode programe organizacije "Dostignuća mladih" - kazala je Milena Obradović iz srednje škole Dragačevo u Guči koju je organizacija Dostignuća mladih u Srbiji proglasila za nastavnicu godine.

Ideja je da što veći broj učenika dobije priliku da započne svoje poslovne aktivnosti

Direktor organizacije Dostignuća mladih u Srbiji Darko Radičanin podsetio je da je njihov posao preduzetničko obrazovanje i finansijska pismenost, prvenstveno kroz brend program učenička kompanija.

Ideja je, kako je rekao, da što veći broj učenika dobije mogućnost da već u srednjoj školi započne svoje preduzetničke aktivnosti i da na taj način stekne samopouzdanje i razvija poslovne sposobnosti.

Foto: 24sedam /Jovana Jovanović
 

- Naš posao je da pronađemo nastavnike koji žele da primene nova znanja, da se posvete razvoju dece i da budu spona između obrazovanja i realnog života. Radimo sa najfantastičnijom grupom nastavnika zato što su to ljudi koji žele i hoće da pomognu u razvoju mladih generacija, koje bi trebalo da razmisle o korišćenju resursa koji ih okružuju - napomenuo je Radičanin.

Podsetimo, svake godine se u Srbiji i širom Evrope organizuju takmičenja učeničkih kompanija i međunarodne smotre u poslovnim izazovima gde naši učenici postižu odlične rezultate.

U okviru konferencije psihoterapeut Zoran Ilić održao je predavanje na temu "Ovo nema veze sa mnom". Predavanje je fokusirano na priču o odgovornosti i koliko je važno da naučimo da budemo odgovorni kako bismo bolje razumeli sebe i ljude u svom okruženju.

Događaj realizuje organizacija Dostignuća mladih u Srbiji, a finansira Evropska unija, Američka agencije za međunarodni razvoj i NCR Fondacija. Konferenciju su podržali Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Nordeus Fondacija. Nordeus fondacija se od ove godine pridružuje kako bi zajedno osigurali da nastavnici imaju što kvalitetniju edukaciju i podršku.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike