JEF: EXPO 2027 u centra pažnje stavlja ceo region

15.05.2024

15:22

0

Projekat "EXPO 2027" Beograd predstavljen je publici na sedmom "Jahorina ekonomskom forumu"

JEF: EXPO 2027 u centra pažnje stavlja ceo region
EXPO 2027 - Copyright Foto:Vojvodinauzivo.rs

Pod nazivom "Zapadni Balkan - Dugoročni pravci razvoja" na Jahorini se održava ekonomski forum a jedna od važnih prezentacija ekonomskih potencijala regiona bila je i ona koju je održao direktor Specijalne međunarodne izložbe "EXPO 2027" Beograd, Dušan Borovčanin.

– Specijalizovana izložba pruža priliku da privučemo pažnju velikog broja zemalja, koje će možda razmotriti da svoje poslovanje presele u ovaj region, ostvare saradnju sa našim kompanijama, ili realizuju intenzivnu diplomatsku aktivnost – kazao je direktor "EXPO 2027" Beograd.

On je rekao da je "EXPO 2027" Beograd pokretač razvoja svih sektora u ekonomiji.

– Pored više od 100 zemalja, na izložbi ćemo biti i domaćini nekim od najznačajnijih međunarodnih organizacija i korporacija. EXPO nije samo samo događaj koji traje 92 dana na prostoru izložbe, već je ideja da čitav grad, Republika Srbija, ali i region žive za ta tri meseca, a da se paralelno održavaju i događaji kao što je Jahorina ekonomski forum, koji predstavljaju odlično mesto za razmenu poslovnih ideja – dodao je on.

Tema specijalizovane izložbe u Beogradu biće "Igra(j) za čovečanstvo: Sport i muzika za sve" i bavi se značajem igre, sporta i muzike i njihovim doprinosom razvoju čovečanstva.

Tokom ovog perioda očekuje se da će više od 2,6 miliona posetilaca uživati u veoma zanimljivom sadržaju kroz paviljone Srbije i više od stotinu zemalja, predstavljenih na 25 hektara izložbenog prostora.

Organizacijom specijalne izložbe, Srbija se pridružuje 170 godina dugoj istoriji EXPO događaja koji su menjali svet, kroz velika tehnološka i naučna dostignuća svog vremena ili trajna arhitektonska nasleđa širom sveta.

TANJUG/STR
Izgled budućeg Nacionalnog stadionu u Surčinu

 

Da će „EXPO“ biti velika prilika za domaće kompanije, ali i privlačenje investitora u regon smatra i rukovodilac Centra za podršku investicijama i javno privatno partnerstvo Privredne komore Srbije (PKS), Đorđe Andrić.

– Organizacija ove izložbe rezultat je stabilnosti i prepoznatljivosti Srbije kao investicione destinacije, ali i kao lidera u regionu po promovisanju ekonomske integracije Zapadog Balkana u jedinstveno tržište - istakao je on na prezentaciji ove specijalizovane izložbe, saopštila je PKS.

Kuda ide Balkan

Dugoročni pravci razvoja Zapadnog Balkana centralna su tema 7. Jahorina ekonomskog foruma koji se održava od 14. do 16. maja i okupio je više od 600 učesnika.

Jahorina ekonomski forum predstavlja regionalni ekonomski događaj koji okuplja vrhunske stručnjake i poslovne lidere sa ciljem da kroz dijalog i diskusiju dođu do relevantnih zaključaka o tome kako poboljšati javne politike, ekonomiju i kvalitet života građana Bosne i Hercegovine i regiona.

Predviđeno je da se održi 16 panela sa oko 100 panelista o svim važnim temama koje bi trebalo da determinišu Balkan i njegove dugoročne planove razvoja.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike