Korona kriza, šta je to? Svetski milijarderi bogatiji za 1.900 milijardi dolara!

17.12.2020

09:57 >> 10:12

0

Svetski milijarderi postali su ove godine bogatiji za 1,9 biliona dolara, prema najnovijim procenama američkog časopisa Forbs

Korona kriza, šta je to? Svetski milijarderi bogatiji za 1.900 milijardi dolara!
Copyright Ilon Mask, Printscreen/Youtube/TED

Ukupno bogatstvo milijardera u svetu dostiglo je do 11. decembra 2020. godine 11.400 milijardi dolara, što je godišnji rast bogatstva tog malog broja ljudi za više od 20 procenata, navodi „Forbs“.

U pogledu kumulativnog rasta bogatstva, korona kriza je najviše pogodovala kineskim milijarderima. Njihovo ukupno bogatstvo se povećalo ove godine za 50 milijardi dolara, na 2.000 milijardi.

Pročitajte još

Najbogatiji Amerikanci su na drugo mesto liste prema nacijama odakle potiču. Njihovo bogatstvo je ove godine uvećano za 650 miliona dolara, na dva biliona dolara.

Ali iako su Kinezi grupno najbogatiji, šampion bogaćenja u ovoj godini je Ilon Mask, najveći akcionar kompanija “Tesla” i „Spejsiks“, koji je za godinu dana zaradio 110 milijardi dolara. Sa bogatstvom od 137 milijardi dolara, ovaj biznismen je stigao na treće mesto na Forbesovoj listi najbogatijih pojedinaca sveta.

Francuski milijarderi su uvećali svoj kapital za 95 milijardi dolara tokom ove godine na 500 milijardi dolara, što ih je pozicioniralo na treće mesto po kumulativnom rastu bogatstva.

Među njima je vodeći Bernar Arno, glavni direktor francuske grupe „Luj Viton Moe Henesi“ (LVMH), koji je postao bogatiji za 35 milijardi dolara, pa se njegovo ukupno bogatstvo procenjuje na oko 148 milijardi dolara.

Vlasnica kompanije „L`Oreal“, Fransoaz Betankur-Mejers, zaradila je 14 milijardi dolara i raspolaže imovinom vrednom ukupno 74 milijarde dolara.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike