Da nije Bugara, Hrvati bi bili najsiromašniji u EU

16.12.2020

09:46

0

Autor: G.M.Š.

Izvor: Index.hr

Prema najnovijim podacima Eurostata, Hrvatska je druga najsiromašnija zemlja EU, a od nje su siromašnije samo naše istočne komšije. Sve to nam nije neka uteha

Printscreen:Eurostat

Podaci o potrošnji po glavi stanovnika u 2019. godini pokazuju da je Hrvatska na samom dnu po životnom standardu u Evropskoj uniji, prenosi portal Index.

Eurostatovi podaci pokazuju da je devet zemalja članica po kriterijumu materijalne dobrobiti domaćinstva, mereno kupovnom moći, iznad proseka EU.

Najbogatiji je Luksemburg koji je 35 odsto iznad evropskog proseka. Sledi Nemačka sa 22 odsto.

U grupi zemalja koje stvarnu individualnu potrošnju imaju od devet do 18 odsto iznad proseka EU su Austrija, Danska, Belgija, Holandija, Finska, Francuska i Švedska.

U toj grupi nije Rumunija, ali je ta „istočnoevropska“ zemlja i nekadašnji simbol siromaštva i teškog života, mnogo ispred Hrvatske koju je prestigla 2015. godine.

Pročitajte još

Te godine obe zemlje bile su na 58 odsto proseka EU, a sada je, prema novim podacima koji obuhvataju 2019. godinu, Rumunija na 79 odsto proseka EU, a Hrvatska na 66 odsto.

Rumunija se sada izjednačila s Poljskom, a prestigla je i Grčku, koja je po potrošnji na 78 odsto proseka EU.

Kako stoji Srbija?

Eurostat je u ovom istraživanju obradio i zemlje kandidate, i gledajući te podatke Hrvatima, psihološki, može biti malo bolje kada pogledaju kako stoji Srbija ili Albanija.

Srbima, koji su po potrošnji na nivou 49 odsto od prosekla EU, može da bude utešno samo što bolje stoje od Makedonaca (42), građana Bosne i Hercegovine (41) i Albanije (39) , dok zabrinjava što znatno lošije stoje od Crnooraca (60) i Turaka (67).

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Povezane vesti