Kinezi se spremaju „na invaziju Evrope“: Kosko proširio luku u Pireju

08.02.2024

11:40

0

Autor: R.B.

Jedna od glavnih luka za proboj kineske robe u Evropu, pod koncesijom Koska, proširila je kapacitet

Kinezi se spremaju „na invaziju Evrope“: Kosko proširio luku u Pireju
Copyright Profimedia

Grčka luka Pirej otvorila je juče novi terminal za automobile koji bi trebao da poveća kapacitet za trgovinu, uz podršku većinskog vlasnika, kineskog logističkog diva „Kosko“ (Cosco), piše SeeBiz.

Lučka uprava proširila je terminal za gotovo 40.000 kvadratnih metara, na 100 tisuća kvadratnih metara, u sklopu obaveza iz ugovora o koncesiji, piše Index.hr.  

Grčka je bila prisiljena da privatizuje saobraćajnu infrastrukturu kako bi osigurala pomoć Evropske centralne banke (ECB), Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Evropske komisije u dužničkoj krizi 2010-2022. Godine 2016. prodali su dvotrećinski udeo u luci Pirej kineskom „Kosku“.

Grčka podružnica kineskog logističkog diva uložila je u proširenje terminala 20 miliona evra osiguravši dodatni prostor za 5.100 automobila.

Kineski predsednik Si Đinping izjavio je 2019. da je Pirej "važno čvorište za brzo kopneno-morsko povezivanje Kine s Evropom" a proširenje luke poklapa se sa intenziviranjem prisustva kineskih proizvođača električnih automobila na evropskom tržištu.

Pirej je i jedan od razloga zbog kojeg je Kinezima važna i pruga Bar-Beograd-Budimpešta, jer njeno osavremenjivanje bi znatno povećalo količine robe koja bi kopnenim putem mogla u središte Evrope.

Pirej je u 2022. delio deveto mesto s nemačkim Bremerhavenom na listi najprometnijih luka u EU. Godišnje su pretovarili 42 miliona tona tereta, podaci su Evrostata.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike