Obnovljeni simboli Zaječara: Čuvajmo vodu, ona je život

22.04.2024

16:56

0

Autor: R.B.

U okviru nacionalnog projekta „Rezervoar“ u Zaječaru su obnovljene tri arteske česme kao doprinos kompanija i udruženja lokalnim zajednicama i opštoj svesti o važnosti prirodnih resursa

Obnovljeni simboli Zaječara: Čuvajmo vodu, ona je život
Ilustracija - Copyright Promo: Hajneken Srbija

U okviru nacionalnog projekta „Rezervoar“ u Zaječaru su obnovljene tri arteske česme, kojima prirodna pijaća voda dolazi sa dubine od više stotina metara. Nakon rekonstrukcije- česme imaju i QR kod i info tablu, tako da građani i posetioci Zaječara mogu da saznaju brojne informacije i detalje o istorijatu ovih simbola grada.

Ciljevi projekta „Rezervoar“ su podizanje svesti o važnosti očuvanja i oporavak prirodnih vodnih resursa, poboljšanje pristupa čistoj pijaćoj vodi za građane, prečišćavanje otpadnih voda, edukacija i studentske posete pivarama kompanije, kao i sprovođenje brojnih volonterskih akcija za zaposlene, ističu iz kompanije „Hajneken Srbija“, koja u projektu učestvuje sa NALED-om, Udruženjem „Za Česme“ i Gradom Zaječarom.

Dragan Lupšić, direktor za korporativne poslove „Hajneken Srbija“, podseća na to da su ključni prioriteti kompanije cirkularna upotreba vode i očuvanje njenih prirodnih izvora.

– Kroz nacionalni projekat, u sklopu naše kompanijske strategije „Stvaramo bolji svet“, zajedno smo sa partnerima na području Zaječara obnovili sedam česama i revitalizovala četiri arteska bunara. Ostajemo posvećeni očuvanju najvrednijeg resursa koji imamo i cilju da u narednim fazama projekta, ali i uspešnim poslovanjem i kontinuiranim ulaganjem, doprinesemo razvoju i napretku lokalne zajednice – kaže Lupšić.

Boško Ničić, gradonačelnik Zaječara istakao je važnost ovog projekta za grad Zaječar i njegov turistički potencijal.

Promo: Hajneken Srbija
 

 

– Arteske česme od nemerljivog su značaja za građane, ali postaju i komparativna prednost grada. Izobilje zdrave pijače vode predstavlja jedinstveni prirodni potencijal koji treba sačuvati i unaprediti, ali i ponuditi gostima i turistima. U skladu sa tim, u narednom periodu planiramo i trasiranje šetačkih i biciklističkih staza koje povezuju česme i pružaju mogućnost obilaska i upoznavanja Zaječara na veoma atraktivan način – izjavio je Ničić.

Direktor za održivi razvoj u NALED-u, Slobodan Krstović, ističe da su gradske česme vene i arterije Zaječara i da je čista voda bogatstvo koje često ne cenimo dovoljno.

– Ukupno je na svetu više od milijardu ljudi koji nemaju svakog dana pristup pijaćoj vodi i zato treba da čuvamo ono što imamo, kako bi ostalo i generacijama koje dolaze. Obnovom gradskih česama, činimo vodu lako dostupnom svim građanima i smanjuje se potreba za kupovinom flaširane vode, a samim tim i količine plastike koje završe na deponijama – zaključuje Krstović.

Sa Udruženjem „Za Česme“ nastavljena je uspešna saradnja, a prema rečima predsednika Udruženja, Bobana Pogarčića, obnovljene česme postale su novi turistički simbol grada na Crnom Timoku.

– Tokom prethodna četiri meseca, za obnovu i rekonstrukciju tri česme izradili smo najpre kompletnu projektnu dokumentaciju. Uklonili smo potom stare, oštećene nadzemne delove česama i rekonstruisalii i izlili identične kopije gvozdenih česama iz vremena nastanka arteskih bunara, koje smo postavili na njihovim prvobitnim lokacijama. Nakon toga, popločano je neposredno okruženje svake od česama, a onda smo osmislili, konstruisali i postavili info i QR kod table na svaku od česama i kreirali sadržaj namenske web stranice za svaku od njih. Tako se na zacesme.rs stranici mogu naći, osim informacija o kvalitetu vode i dubini bunara, film o obnovi česama, ali i podaci o istorijatu i delu grada u kome se česma nalazi sa naznačenim važnim građevinama i institucijama u neposrednom okruženju. Na ovaj način pozicioniramo javne arteske česme kao novi turistički proizvod Zaječara i kao važno kulturno i istorijsko nasleđe našeg grada – zaključuje Pogarčić.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike