Kuda ide ovaj svet: I Hajnekenu pala prodaja piva

25.10.2023

12:56

0

Holandski proizvođač potencira izlazak sa ruskog tržišta kao „opravdanje“ za pad prodaje ali ljudi izgleda manje piju pivo u većem delu sveta

Kuda ide ovaj svet: I Hajnekenu pala prodaja piva
Ilustracija - Copyright Promo

Holandski proizvođač piva „Hajneken“ saopštio je danas da je njegova prodaja u trećem kvartalu pala za 4,2 odsto međugodišnje nakon što je kompanija napustila rusko tržište.

Prodaja „Hajnekenovih“ piva u Evropi je pala za 8,6% međugodišnje, u regionu Afrike, Bliskog istoka i Istočne Evrope za 15,4%, dok su svetle tačke bile Severna i Južna Amerika - prodaja je tamo porasla za 2,2%.

Obim prodaje piva u periodu od januara do septembra je pao za 5,1 u odnosu na isti period lane, prenosi CNBC.

Prihod „Hajnekena“ u trećem kvartalu je uprkos padu prodaje porastao za 2% na 9,6 milijardi evra zbog toga što je ova firma u međuvremenu povećala cene svojih proizvoda.

„Hajneken“ u svom finansijskom izveštaju za treći kvartal nije saopštio dodatne detalje, ali je naveo da su glavni uzroci pada prodaje izlazak iz Rusije i pad prodaje u Vijetnamu.

- Vidimo da se naše poslovne performanse poboljšavaju, iako je to nešto sporije nego što želimo - rekao je izvršni direktor Dolf van den Brink.

On je dodao da kompanija registruje manju potražnju potrošača na tržištima koja se suočavaju sa "izazovnim makroekonomskim uslovima".

Hajneken je, između ostalog, vlasnik brendova „amstel“, „tajger“, „sol“, „desperados“ i „bira moreti“.

Kina i ovde najveće tržište

Procena pivskog tržišta u svetu za ovu godinu je 610 milijardi dolara, uz očekivani rast od 5,4%. Da li će tako i biti pitanje je jer i velike pivopije kao što su Nemci, beleže pad brojki kada je pivo u  pitanju.

Nemačke pivare i distributeri piva su u prvih šest meseci ove godine nastavili dugoročni opadajući trend prodaje. Prodaja je pala na 4,2 milijarde litara (1,1 milijarda galona) u periodu januar-jun, što je 2,9 odsto manje nego godinu dana ranije, saopštio je u auvgustu Federalni zavod za statistiku.

Možda neupućenima izgleda čudno, ali najveće tržište je i u ovom segmentu Kina, gde se proda piva za 126 milijardi dolara.

Pivsko tržište je krenulo da se oporavlja nakon velikog pada u vreme korone, sa 639 milijardi dolara iz 2019. na 533 milijarde u 2020. zbog „zaključavanja“. Koliko je potrošna „van kuće“ važna za ovo tržište govori procena da će do 2027. godine 52% novca i 33% obima prodaje biti preko restorana i hotela.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike