Svaki dinar u građevinarstvu napravi još dva u BDP-u

22.04.2024

12:12

0

Pojednostavljene i ubrzane procedure pomažu sektoru koji je motor privrede i preduslov stranih investicija, rečeno na otvaranju Sajma građevinarstva u Beogradu

Svaki dinar u građevinarstvu napravi još dva u BDP-u
Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

48. Međunarodni sajam građevinarstva (UFI) - SEEBBE, na kojem učestvuje više od 500 izlagača iz 23 zemlje, otvoren je danas na Beogradskom sajmu. Sajam je otvorio ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, koji je tom prilikom istakao da je građevinarstvo nezaobilazan faktor u razvoju naše zemlje.

– Svaki dinar koji se uloži u izgradnju se multiplikuje puta tri u bruto domaćem proizvodu zemlje, a naš plan je da u naredne tri godine dođemo do 100 milijardi BDP – rekao je Vesić.

Vesić je izrazio zadovoljstvo time što je danas u društvu građevinara, koji, kako je istakao, predstavljaju pokretačku snagu razvoja privrede u Srbiji.

Podsećajući da su prošle godine donete izmene i dopune Zakona o planiranju i gradnji, on je naglasio da usvojene mere već daju rezultate.

– Usvojili smo transparentnije procedure, usvojili ubrzanje kada je u pitanju izdavanje dozvola, stvorili smo uslove za predvidivo poslovanje, kao jedan od najvažnijih preduslova za strane investicija – rekao je on.

Dodao je da je neposredno pre donošenja tog zakona u trećem kvartalu 2023. godine vrednost izvedenih radova u Srbiji porasla za 15,8 odsto u odnosu na isti kvartal 2022. godine.

Naveo je i da su ankete pokazale da je 90 odsto privrednika zadovoljno usvojenim izmenama zakona.

Od pametnih gradilišta do održive gradnje

Tokom četiri dana posetioci 48. Međunarodnog sajma građevinarstva, čiji je slogan "Od vizije do ostvarenja", moći će da upoznaju budućnost građevinske industrije kada je reč o pametnim gradilištima, digitalizaciji ili održivim rešenjima.

Na sajmu će biti predstavljeni najrazličitiji segmenti građevinske industrije, od istraživanja i projektovanja, preko izgradnje i održavanja objekata u visokogradnji, niskogradnji i hidrogradnji, do predstavljanja najsavremenijih materijala, građevinskih mašina, uređaja i alata.

Deo Sajma građevinarstva biće posvećen i opremanju enterijera, kao i promociji starih zanata koji su druga krajnost savremenim informacionim tehnologijama i modernom upravljanju projektima.

Sajam se održava u Halama 1, 1A, 2, 3, 3A, 4 i na otvorenom prostoru. Radno vreme je od 10 do 19 časova, a poslednjeg dana, 25. aprila do 17 časova.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike