Eksplozivni rast gejming industrije u Srbiji: Prihodi skočili za 117%

19.04.2024

13:44

0

Industrija je zabeležila značajan rast zaposlenosti od 98%, sa ukupno 4.300 profesionalaca koji sada rade u ovoj sektoru u Srbiji

Eksplozivni rast gejming industrije u Srbiji: Prihodi skočili za 117%
Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Prošla godina bila je izuzetno uspešna za gejming industriju Srbije koja je prihodovala impresivnih 175 miliona evra, čime je zabeležen rast od 117% u odnosu na prethodnu godinu. Ovo je objavljeno na današnjoj prezentaciji najnovijeg izveštaja u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Kristina Janković-Obućina, izvršna menadžerka Asocijacije industrije video igara Srbije (SGA) i urednica izveštaja, istakla je da je ove prihode generisalo 15 gejming kompanija, od kojih je 57% razvilo originalne proizvode. Takođe, industrija je zabeležila značajan rast zaposlenosti od 98%, sa ukupno 4.300 profesionalaca koji sada rade u ovoj sektoru u Srbiji. Posebno je pohvalila činjenicu da 28% zaposlenih u industriji čine žene, dok žene vode polovinu svih timova.

Za tekuću godinu najavljeno je otvaranje 475 novih radnih mesta, dok su Novi Sad i Niš izdvojeni kao ključni razvojni centri. Najviše zaposlenih je u oblastima programiranja, umetničkih zanimanja i kontrole kvaliteta.

Mihajlo Jovanović-Džaril, direktor SGA, naglasio je da uprkos globalnoj nestabilnosti, gejming industrija u Srbiji beleži stalni rast i razvoj od 2017. godine, što je posebno značajno za domaću ekonomiju. Dodao je i da priliv znanja i iskustva iz Rusije, Ukrajine i Belorusije dodatno doprinosi rastu ove industrije u Srbiji.

Ovakav razvoj i potencijal srpske gejming industrije ključni su za njeno pozicioniranje na globalnoj mapi industrije video igara, a očekuje se da će nastaviti da raste i evoluira, pružajući nove mogućnosti za zaposlenje i razvoj.

Bonus video 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike