Fič skeptičan prema rastu rejtinga Kine

10.04.2024

11:19

0

Agencija za kreditni rejting potvrdila status Kine ali je smanjila izgled za promenu rejtinga naviše

Fič skeptičan prema rastu rejtinga Kine
Ilustracija - Copyright Tanjug/Chinatopix Via AP

Agencija za kreditni rejting „Fič“ je potvrdila dugoročni rejting kineskog izdavaoca u stranoj valuti (IDR) na nivou A+, ali je istovremeno smanjila izglede za kreditni rejting sa stabilnih na negativne.

U saopštenju za javnost je Fič naveo da je revizija prognoze za Kinu posledica rastućih rizika za kineske javne finansije usled "neizvesnijih ekonomskih izgleda zemlje".

Prema mišljenju agencije, Kina prolazi kroz tranziciju sa rasta zasnovanog na imovini na ono što Vlada Kine smatra održivijim modelom rasta.

– Veliki fiskalni deficiti Kine i rastući državni dug su poslednjih godina umanjili fiskalne rezerve države iz perspektive rejtinga – navodi se na veb stranici agencije Fič.

Agencija smatra da će fiskalna politika Kine verovatno igrati važnu ulogu u podršci rastu u narednim godinama, što bi moglo da utiče na stalni rast duga.

„Fič“ prognozira da će budžetski deficit Kine porasti sa 5,8 odsto BDP-a u 2023. na 7,1 odsto BDP-a u 2024. godini.

Kineski privredni rast će prema očekivanju agencije usporiti sa 5,2 odsto u 2023. na 4,5 odsto u 2024. godini zbog slabosti u sektoru nekretnina i pada potrošnje domaćinstava.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike