Znatno bolje raspoloženje u auto-industriji Nemačke

03.04.2024

12:41

0

Indikator raspoloženja gotovo upola bolji nego što je bio u februaru, kažu iz IFO

Znatno bolje raspoloženje u auto-industriji Nemačke
Merecedes Benc - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Raspoloženje u nemačkoj auto-industriji, vodećoj u Evropi i značajnog partnera srpske prateće industrije, popravilo se u martu, zaključak je danas objavljenog izveštaja Instituta za ekonomska istraživanja IFO iz Minhena.

Indikator koji meri poslovno raspoloženje u auto-industriji Nemačke je u martu porastao sa februarskih minus 9,9 poena na minus 5,8 poena, navodi se na veb-stranici IFO.

– Izgleda da se nemačka automobilska industrija opravila u odnosu na najniži nivo koji je zabeležen u drugoj polovini 2023. godine i da gleda u budućnost sa više samopouzdanja – ističe stručnjak u IFO Centru za industrijsku organizaciju i nove tehnologije Anita Velfl.

Poslovna očekivanja za narednih šest meseci su znatno manje pesimistična, što pokazuje odgovarajući indikator koji je u martu porastao sa februarskih minus 29,5 poena na minus 18,7 poena.

Izgledi za izvoz su posebno optimistični pošto se očekuje pozitivan razvoj u Sjedinjenim Američkim Državama i Kini, najvažnijim izvoznim tržištima za nemačku automobilsku industriju.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike