Četiri mere za spas evropske auto-industrije: Šta predlaže šef „Renoa“

19.03.2024

13:32

0

Direktor francuskog proizvođača automobila „Reno“ Luka de Meo pozvao je kandidate za evropske parlamentarne izbore da po izboru podrže tu industriju

Četiri mere za spas evropske auto-industrije: Šta predlaže šef „Renoa“
Ilustracija - Copyright Tanjug/Chinatopix Via AP

Veliki francuski (državni) proizvođač automobila „Reno“ ima rešenje za evropsku automobilsku industriju, koja je u velikoj krizi zbog narastajućeg pritiska („električne“) konkurencije iz Azije.

Rešenja postoje, ali potrebna je podrška političara, odnosno novac EU i pojedinačnih država, kaže direktor „Renoa“ Luka de Meo.

De Meo je u intervjuu za „Mond“ izjavio da automobilska industrija danas predstavlja sedam odsto evropske privrede i donosi 392 milijarde evra prihoda za države, ali da se težište globalnog tržišta automobila pomerilo u Aziju.

U Aziji se, prema tvrdnjama šefa „Renoa“, danas prodaje 52% svih novih putničkih automobila, a ovaj udeo je još veći kada analiziramo samo globalnu prodaju električnih automobila.

On smatra da evropska auto-industrija mora da integriše četiri nova lanca vrednosti, odnosno elektrifikaciju, softver, punjenje električnih automobila i cirkularnu ekonomiju, prenosi francuski dnevnik.

– Mi ne želimo protekcionizam, ali želimo fer konkurenciju – naglašava De Meo.

Izvršni direktor „Renoa“ predlaže, između ostalog, da Evropa stvori "zelene ekonomske zone", nalik na specijalne ekonomske zone u Kini, koje koncentrišu subvencije i investicije.

Oporezivanje i troškovi zarada u takvim zonama bili bi smanjeni na 10 godina, dok bi kapitalna dobit bila oslobođena poreza.

Takođe, Evropa bi trebalo da prilagodi svoje zakonodavstvo i podrži razvoj malih automobila da bi ekološki bilans električnog automobila bio što povoljniji. Lakši i sporiji automobili za gradsku vožnju će imati upola manje baterije, a samim tim i niže troškove, pa će Evropljani prema tvrdnjama šefa „Renoa“ ponovo videti automobile koji koštaju 10.000 evra.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike