Rat cenama: Ovo ide na struju i u Kini košta manje od 10.000 evra

26.03.2024

11:22

3

Autor: R.B.

Najveći svetski proizvođač električnih automobila, kineski BYD, krenuo je u „rat cenama“

Rat cenama: Ovo ide na struju i u Kini košta manje od 10.000 evra
BYD Qin Plus - Copyright Screeenshot: byduae.ae

Kineski proizvođač električnih i hibridnih automobila BYD pokrenuo je kampanju sniženja cena da bi povećao pritisak na svoje električne konkurente, ali i one generalno, kao što su „Tojota“ ili „Folksvagen“.

U tom „ratu cenama“, BYD-ovi najpristupačniji modeli spušteni su cenom na manje od 9.220 evra.
Kako piše Blumberg, BYD je snizio cene za više od 100 svojih električnih i hibridnih modela u okviru marketinške kampanje "Struja je jeftinija od nafte".

Električni automobil „sigal“ (Seagull) pojeftinio je za 5% i prodaje se za 69.800 kineskih juana, odnosno za 8.850 evra.

Električna limuzina „kin plas“ (Qin Plus), jedan od najprodavanijih modela kompanije BYD, sada je jeftinija za 20% i pala je na 79.800 juana, to jest za oko 10.000 evra.

Prosečna cena električnog automobila u Sjedinjenim Američkim Državama iznosi oko 55.300 evra.

– Ovo je još jedna runda u ratu cena, BYD koristi svoju prednost u profitabilnosti da napadne tržište – prokomentarisao je šef šangajske konsultantske kompaniji „Automobiliti“ Bil Ruso.

Koliko je BYD drastično smanjio cene vidi se iz poređenja sa evropskim proizvođačima koji mogu samo da sanjaju o cenama od 10.000 evra. Tako „Stelantis“ (Fijat/Krajsler/Pežo/Sitroen…) planira da svoj jeftini električni model pravi u Poljskoj, u saradnji sa kineskim proizvođačem „Lip motor“.

Međutim, očekuje se da će ta „niska cena“ biti bliže 20.000 nego 10.000 evra jer sličan kineski model se već po toj ceni uvozi u Francusku.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike