Nemci sa manje problema u nabavkama, čak i u auto-industriji

13.11.2023

10:48

0

Nemačke kompanije imaju manje problema sa nestašicama materijala nego ranije, zaključak je najnovije ankete ekonomskog instituta IFO iz Minhena

Nemci sa manje problema u nabavkama, čak i u auto-industriji
Ilustracija - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

Sitaucija u nemačkoj privredi se, bar što se tiče nabavki, popravlja. U oktobru je 18,2% nemačkih kompanija prijavilo nestašice, što predstavlja pad u odnosu na septembarskih 24%, navodi se na veb stranici IFO instituta.

- Situacija se vratila skoro na nivo pre krize. Kompanije sada treba da diverzifikuju svoje lance snabdevanja, povećaju nivoe zaliha i naprave planove za nestašice koje mogu da nastanu u budućnosti - izjavio je šef istraživanja IFO, Klaus Volrabe.

Na uska grla u snabdevanju materijalom se i dalje najviše žali auto-industrija, ali udeo firmi iz ovog sektora koje su prijavile nestašice je naglo pao u oktobru - na 36,8% sa septembarskih 53,3%.

U svim ostalim industrijama udeo kompanija sa nestašicama je ispod 30%, a u većini slučajeva i ispod 20%.

Među proizvođačima mašina i opreme i proizvođačima električne opreme, oko 25% anketiranih je prijavio uska grla u snabdevanju.

Najgora situacija sa nestašicama je bila u decembru 2021. godine, kada je 82,4% nemačkih firmi registrovalo probleme sa snabdevanjem.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike