Ruski milijarder će praviti čokolade u Zvečevu

27.03.2024

09:44

0

Autor: R.B.

Poznatog konditora iz Slavonske Požege kupio je ruski biznismen Denis Štengelov

Ruski milijarder će praviti čokolade u Zvečevu
Copyright Freepik

Konditorska kompanija „Zvečevo“, poznata kao pionir u proizvodnji čokolade sa pirinčem, dobila je novog vlasnika - kompaniju „Fleksvej Adrijatik“ (Flexway Adriatic), saopšteno je na Zagrebačkoj berzi.

Većinski vlasnik „Zvečeva“, Zdravko Alvir, prodao je više od 75% akcija kompaniji čije je sedište u slobodnoj zoni Dubaija a čiji je vlasnik ruski biznismen Denis Štengelov, koji inače ima većinski udeo u jednoj od vodećih ruskih prehrambenih kompanija – „KDV“ i maloprodajnog lanca „Jarče“ (Yarche).

Štengelov je ruski državljanin koji godinama živi u Australiji, i trenutno je na listi sankcionisanih Rusa zbog rata u Ukrajini, odnosno veza sa Kremljem. Njegovo bogatstvo se procenjuje na 1,3 milijarde dolara, čime je prema listi „Forbsa“ 94. najbogatiji Rus a 2133. globalno.

„Zvečevo“ je poznato konditorsko ime iz vremena SFRJ (pre svega po čokoladama „Braco“ i „Seka“), a 2022. godine imalo oko 150 zaposlenih, a ostvarilo je prihod u iznosu od 10,6 miliona evra i gubitak nešto veći od 800.000 evra. Kompanija je svoj deo sa jakim alkoholnim pićima prodala 2021.  firmi „JAP 1921“, koji je kćerka firma poznatog distributera „Alca“ iz Zagreba.

U finansijskim problemima „Zvečevo“ je već dugo, a 2017. godine je uprava zatražila otvaranje predstečajnog postupka.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike