Zašto je čokolada kupljena u Nemačkoj ukusnija - nova EU regulativa o kvalitetu i roku trajanja robe

30.01.2024

23:10

0

Vesna Perinčić, predstavnica Unije potrošača, izrazila je zadovoljstvo ovom odlukom

Zašto je čokolada kupljena u Nemačkoj ukusnija - nova EU regulativa o kvalitetu i roku trajanja robe
Prodavnica MIlka cokolade - Copyright 24sedam

Evropski parlament je nedavno usvojio direktivu koja ima za cilj zaštitu potrošača u Evropskoj uniji od nepoštenih praksi proizvođača i trgovaca. Vesna Perinčić, predstavnica Unije potrošača, izrazila je zadovoljstvo ovom odlukom. Ova direktiva usmerena je na rešavanje značajnog problema - planiranog zastarevanja proizvoda i tzv. programiranih kvarova.

Perinčić je naglasila da je neprihvatljivo da proizvodi imaju unapred određeni rok trajanja, nakon kojeg se namerno izazivaju kvarovi kako bi potrošači bili primorani na zamenu. Ovaj pristup stvara dodatne troškove za potrošače prilikom kupovine novih tehničkih proizvoda i, što je još važnije, ima negativan uticaj na životnu sredinu.

Perinčić objašnjava da je potrebno da se regulativa, koja stupa za dve godine, usaglasi sa propisima i predlozima ali i sa proizvođačima, koji nisu oduševljeni zbog toga.

Kupci će lakše donositi odluku o kupovini određenog proizvoda

Sve lažne tvrdnje o ekološkoj ispravnosti proizvoda, uštedi energije i programiranom roku trajanja, odnosno programiranim kvarovima će biti proverene i regulisane.

"Sada će proizvodi morati da imaju tačno vidljivu oznaku koji je rok trajanja predviđen, dakle kolika je komercijalna garancija proizvođača, pa će onda potrošač moći da se lako opredeli u prodajnom objektu", pojasnila je Perinčić direktivu EU.

U propisima i Zakonu o obligacijonim odnosima Srbije, navodi se da kupac ima pravo da zahteva kako od trgovca, tako i od proizvođača da za sve vreme trajanja garantnog roka otkloni uočene nedostatke u funkcionisanju tehničkog proizvoda, objašnjava Perinčić.

Mikaela Landestrom//TT News Agency via AP
 

Evropsko udruženje za zaštitu potrošača navodi da su mašine za veš programirane da obave 2,5 hiljada pranja, televizori da rade 20 hiljada sati, mobilni telefoni dve godine, pegle četiri, a frižideri i šporeti od 7 do 10 godina.

Transparentnost u odnosu potrošača i prodavca

Tehnička roba treba da bude transparentno opisana, tvrdi Perinčić.

"Najvažnija je transparentnost jer od potrošača se ne može očekivati da bude sumnjičav, dakle njemu moraju svi podaci biti jasno predočeni da bi napravio ekonomsku odluku koja je za njega najoptimalnija", rekla je Perinčić.

Izmena regulative EU se odnosi i na dvojni kvalitet robe što sagovornica takođe smatra nedopustivim jer potrošač očekuje da – ako je uzeo neku poznatu marku da je i kvaliteta kakav se i reklamira.

"Svedoci smo da posebno na području srednje i istočne Evrope tehnički proizvodi, ali i ostali, prehrambeni, kao i hemija, kućna ili kozmetika – imaju znatno slabiji kvalitet nego, na primer, u Austriji ili u Nemačkoj", zaključuje sagovornica iz Unije potrošača.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike