Novi vlasnik Hotela Jugoslavija je „MV Investment“

22.03.2024

12:27

0

Autor: R.B.

Na javnom nadmetanju, koje je odžano u Hotelu Jugoslavija, prodata je imovina iz stečaja njenovog vlasnika, kompanije Danube Riverside.

Novi vlasnik Hotela Jugoslavija je „MV Investment“
Hotel Jugoslavija - Copyright Profimedia

Kompanija „MV Investment“ iz Beograda kupila je danas imovinu u stečaju kompanije "Danube Riverside", u čijem vlasništvu je Hotel Jugoslavija, za 3,17 milijardi dinara.

„MV Investment“, u vlasništvu "Milenijum tima", je danas jedina firma koja je ispunila uslove na javnom nadmetanju, koje je održano u Hotelu Jugoslavija.

Vrednost imovine procenjena je na 6,53 milijarde dinara (54 miliona evra), dok je početna cena na aukciji 3,18 milijardi dinara (27 miliona evra), što je i cena po kojoj je hotel prodat.

Procedura prodaje hotela Jugoslavija sprovedena je u skladu sa zakonom, izjavio je stečajni upravnik "Denjub riversajda" Ivan Čakarević

- Kada kupac u potpunosti isplati prodajnu cenu, i kada se to konstatuje u rešenju dobiće vlasništvo nad ovim pravnim licem. Ja sam kao stečajni upravnik srećan što se bankrotstvo završilo prodajom pravnog lica - rekao je on novinarima nakon licitacije završene prodajom hotela.

Odgovarajući na novinarska pitanja zašto se išlo sa pola početne cene od realne vrednosti ako se znalo da ima jedan ponuđač i kako će se rešiti imovinsko-pravni odnosi, on je rekao da je što se tiče početne cene zakon tako definisao i da je u stečaju početna cena 50 odsto od procenjene vrednosti.

- Tako je i kada je jedan ponuđač, a nismo znali da će biti jedan - rekao je on i dodao da će se imovinsko-pravni odnosi rešavati na sudu.

Sledi gradnja stanova i kula

Kompanija "Milenijum tim" saopštila je da je ovime završen proces započet pre dve godine

- Početnim ulaganjem od više od 42 miilona evra zaokružili smo preuzimanje kompletne lokacije bivšeg hotela Jugoslavija, proces smo započeli pre dve godine kupovinom 100 odsto udela u kompaniji "MV Investment", koja je vlasnik prostora u kom se do današnjeg dana nalazi "Grand Kazino Beograd" - navodi se u saopštenju.

Kako je navedeno, inicirana je izmena plana detaljne regulacije, kako bi kompanija mogla da realizuje izgradnju modernog stambeno-poslovnog kompleksa sa hotelom visoke kategorije, na lokaciji koja posle 25 godina to zaslužuje.

U saopštenju se navodi da ukupna ulaganja, koja se planiraju u naredne četiri godine, iznose više od 400 miliona evra.

Kompanija Milenijum tim navodi u saopštenju da postoji više od dve decenije i da se pozicionirala na vodeću poziciju u građevinskoj industriji.

Ističe se da je realizacijom velikih infrastrukturnih projekata Beograd na vodi, energetski projekat gasovoda i gasifikacije gradova, kompanija uradila više od 2.500 kilometara gasovodne mreže u Srbiji, prečišćivače otpadnih voda, a sada realizuje  projekat "Čista Srbija" u četiri grada i učestvuje u projektima Metro, EXPO2027 i Nacionalni stadion.

Kompanija je i vlasnik Vranjske banje koju je kupila 2020. godine i ulaže više od 90 miliona evra u rekonstrukciju i modernizaciju.

Imovinu Denjub riversajda čine poslovni prostor na Bulevaru Nikole Tesle 3. u Beogradu gde se nalazi hotel Jugoslavija, zatim gradsko građevinsko zemljište na katastarskoj parceli 2442/1 katastarske opštine (KO) Zemun  površine 45.613 metara kvadratnih, od čega je pod objektom 13.981 kvadrata, kao i lusteri i bista, skulptura, delo Aleksandra Zarina.

Za luster tavanicu u okviru hotela Jugoslavija navodi se u oglasu da je u skladu sa rešenjem Muzeja primenjene umetnosti određena za dobro koje uživa prethodnu zaštitu Muzeja primenjene umetnosti.

Za bronzanu bistu deo fontane Vodeni cvet Aleksandra Zarina je rešenjem Narodnog muzeja Srbije utvrđeno svojstvo kulturnog dobra.

Navodi se da je katastarska parcela 2442/1 KO Zemun predmet zajedničke svojine stečajnog dužnika i društva MV Investment doo Beograd i da nije urađeno pravno razgraničenje u smislu opredeljivanja suvlasničkih udela na zemljištu, niti fizička deoba zemljišta pa je procena vrednosti imovine rađena pod specijalnom pretpostavkom.

Planom detaljne regulacije ove lokacije predviđena je rekonstrukcija hotela, ali i izgradnja dve kule visine 155 metara. Izradu tog plana finansirala je kompanija "MV Investment".

Hotel Jugoslavija otvoren je 1969. godine, kada je bio i najveći i najmoderniji hotel u SFRJ, a među njegovim gostima bili su britanska kraljica Elizabeta, astronaut Nil Amstrong, američki predsednici Ričard Nikson i Džimi Karter, libijski vođa Muamer el Gadafi.

Imovinu "Denjub riversajda" čine poslovni prostor na Bulevaru Nikole Tesle 3. u Beogradu gde se nalazi Hotel Jugoslavija, zatim gradsko građevinsko zemljište na katastarskoj parceli 2442/1 katastarske opštine (KO) Zemun površine 45.613 metara kvadratnih, od čega je pod objektom 13.981 kvadrata, kao i lusteri i bista, skulptura, delo Aleksandra Zarina.

Za luster tavanicu u okviru hotela Jugoslavija navodi se da je u skladu sa rešenjem Muzeja primenjene umetnosti određena za dobro koje uživa prethodnu zaštitu Muzeja primenjene umetnosti.

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike