Nova cena goriva neće obradovati vozače

22.03.2024

10:22

0

Autor: G.M.Š.

Nova cena goriva je za dva dinara veća nego što je bila protekle nedelje

Nova cena goriva neće obradovati vozače
Ilustracija - Copyright Profimedia

Više cene nafte u svestu i derivata u regionu Mediterana, stigle su danas i na srpske benzinske stanice. Za poslednjih nedelju dana nafta je skočila za gotovo 4%, pa je brent danas  na oko 86 dolara za barel.

Screenshot: CME Group
Cena dizela na Mediteranu u poslednjih tri meseca

 

Istovremeno, naviše su otiše i cene derivata na Mediteranu, gde se benzina danas prodaje po 534 dolara za tonu, što je malo više neko pre nedelju dana, dok je dizel sada malo jeftniji nego što je bio ali je u međuvremenu bio i 850 dolara za tonu, što sve ulazi u prosek kotacija.

Screenshot: CME Group
Cena benzina na Mediteranu u poslednjih tri meseca

 

Sve ovo je uslovilo da se danas, kao i svakog petka u prethodnih tri godine, cena na srpskim pumpama promeni tako da u narednih nedelju dana benzin BMB95 košta 187 a evrodizel 201 dinar za litar.

To je za dva dinara viša cena  kod benzina i kod dizela, nego što je bila do danas..

Ovime je prekinut niz od pada cene dizela dugog tri nedelje uzastopno, dok je benzinu prva proemen cene (i to naviše) u poslednjih pet nedelja.

Ilustracija: 24sedam/G.M.Š.
Cena goriva po Uredbi Vlade Srbije

 

 
Cena goriva po Uredbi Vlade

U Srbiji su maloprodajne cene goriva na pumpama određene prema Uredbi o ograničenju cena goriva, koja je doneta još sredinom februara 2022. godine, a kojoj se važnost produžava svakog meseca. Aktuelno produženje je do kraja juna.

Uredba propisuje da se cena derivata formira na osnovu srednje veleprodajne cene koju utvrđuje Ministarstvo energetike i rudarstva. Ova cena se zasniva na prosečnoj veleprodajnoj ceni u Srbiji, na koju se dodaju odobrena maloprodajna marža i PDV.

Za formiranje veleprodajne cene ne uzima se u obzir fabrička cena domaće rafinerije, već prosek kotacija cena određenog goriva na berzi za tržište Mediterana (PLATTS CIF Mediteran, za luku u Đenovi/Lavera).

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike