„Ne možemo se svega odreći i očekivati da sijalica zasvetli“

19.03.2024

09:16

0

Srpske komšije Rumuni smatraju da bi nuklearna energija mogla da bude rešenje za čistu energiju po dobroj ceni

„Ne možemo se svega odreći i očekivati da sijalica zasvetli“
Copyright AP Photo/Hiro Komae, File

Nuklearna energija, a naročito savremeni mali modularni reaktori, mogli bi da budu rešenje za bezbednu i čistu energiju po fer ceni, izjavio je danas rumunski ministar energetike Sebastijan Burduja.

On je istakao da nuklearna energija znači energiju nulte emisije gasova, stavljajući sigurnost na prvo mesto, preneo je „Ađerpres“.

– Ne možemo odustati od uglja, ni od gasa, niti od nuklearne energije i očekivati da se, kada pritisnemo prekidač, sijalica zasvetli – naglasio je ministar.

Burduja je dodao da „nuklearna energija, a posebno mali modularni reaktori obećavaju rešavanje energetske trileme".

– To znači sigurnu i čistu energiju, po fer ceni – rekao je on na događaju „Energija za sledeću generaciju, koji je organizovalo Ministarstvo energetike u partnerstvu sa Nacionalnom kompanijom Nuklearelektrika i Ropauer nuklear u mestu Dojičesti u okrugu Dambovita.

Ministar je pomenuo i Nuskejl (NuScale) tehnologiju, koja će se biti korišćena u projektu ''Doicesti'', precizirajući da je reč o bezbednoj tehnologiji, "jedinoj sertifikovanoj od najstrožeg regulatora na svetu - Nuklearne regulatorne komisije (NRC) SAD".

U Srbiji je i dalje na stani moratorijum na gradnju nuklearnih elektrana, uspostavljen nakon nuklearne katastrofe u Černobilju 1986. godine. Srpska javnost je zabrinuta zbog bezbednosti nukelarnih elektrana ali ovo legitimno pitanje nema mnogo smisla kada se u njenom okruženju već nalaze takve elektrane a nove su najavljene u Mađarskoj, Sloveniji, Bugarskoj a sada i u Rumuniji.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike