Novi rast broja dostavljača u Srbiji: Zarade skočile na 1.500 evra!

19.03.2024

11:11

0

Među dostavljačima ima radnika iz Uzbekistana, Kirgistana, Kube, a sve više i iz Turske

Novi rast broja dostavljača u Srbiji: Zarade skočile na 1.500 evra!
Copyright Pexels

Prema najnovijim podacima koje je objavio Infostud, Srbija beleži značajan porast broja preduzeća koja se bave dostavom.

U 2023. godini, registrovano je 697 preduzeća sa delatnošću dostave ili dostave hrane, što predstavlja povećanje od približno 10% u odnosu na prethodnu godinu, kada je bilo 634 ovakvih firmi. Ovi podaci, dobijeni od Agencije za privredne registre, ističu značajan rast tržišta dostave u zemlji.

Ovaj rast nije ograničen samo na dostavu hrane; shodno definiciji Infostuda, u obzir dolaze i druge vrste dostave koje se mogu realizovati kroz pakete dimenzija 40x40x30 cm ili koji ne premašuju težinu od devet kilograma. Diverzifikacija u vrstama dostave ukazuje na prilagođavanje tržišta rastućim potrebama potrošača i širenje spektra usluga.

Profimedia
 

 

Prihodi privlače radnike

Kada se govori o zaradama u sektoru dostave, podaci sa sajta Poslovi Infostud otkrivaju da dostavljači u Srbiji mogu zaraditi do 270.000 dinara bruto mesečno. Nakon odbitka troškova i amortizacije prevoznog sredstva, neto prihod može iznositi oko 170.000 dinara. Takvi prihodi privlače brojne radnike, pa i iz inostranstva, čime se odgovara na rastuću potražnju koja premašuje kapacitete domaćeg tržišta.

Sagovornici sajta Poslovi Infostud izdvajaju da među dostavljačima ima radnika iz Uzbekistana, Kirgistana, Kube, a sve više i iz Turske, što dodatno potvrđuje globalni trend rasta potrebe za dostavnim uslugama.

Ovaj trend rasta broja preduzeća koja se bave dostavom, kao i povećanje broja inostranih radnika na pozicijama dostavljača, naglašava značajnu dinamiku i promene na tržištu rada u Srbiji. Predstavlja i izazov za regulative i tržišnu konkurenciju, ali i otvara nova vrata za zapošljavanje i unapređenje usluga dostave.

Bonus video 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike