Imate višak slobodnog vremena?! Ovo je savršen biznis za vas, novac samo kaplje

19.03.2024

07:28

0

Stručnjaci tvrde da bi stado od 100 koza porodici donelo odličnu zaradu

Imate višak slobodnog vremena?! Ovo je savršen biznis za vas, novac samo kaplje
Ilustracija - Copyright Profimedia

Sveže kozje mleko, domaći sir, surutka - ovi svojevrsni delikatesi poslednjih nekoliko godina sve su traženiji proizvodi na tržištu. I sve poželjniji na trpezama onih koji vode računa o zdravoj, pre svega domaćoj hrani.

Proizvode se u malobrojnim domaćinstvima, iako se zna da koze nisu zahtevne životinje - potrebni su im vrlo skromni uslovi za gajenje.

Oni koji redovno kupuju proizvode od kozjeg mleka, s obzirom na cene, smatraju da je kozarstvo dobra investicija. Ipak, oni koji u svom domaćinstvu imaju bilo veću ili manju farmu koza reći će da je to veliki svakodnevni posao tokom cele godine, a uspešnost zavisi od toga kako se ko snađe kada je u pitanju prodaja. Smatraju da je to posao na duge staze jer je potrebno mnogo vremena da se razvije, ali se najčešće uz rad i dobru organizaciju isplati.

Stručnjaci tvrde da bi stado od 100 koza porodici donelo odličnu zaradu. Posebno ako idu na ispašu i ukoliko im se pojačava ishrana senom, lucerkom ili kukuruzom kako bi mleko bilo kvalitetnije.

- Kod mene na farmi koze u proseku daju oko tri i po litre mleka dnevno, to je štalski prosek. Trenutno ih na muži imam 20, hrane se na jaslama, dajem im seno, lucerku, kukuruz, a sva hrana je sa mojih njiva te su trškovi ishrane smanjeni - rekao je Žarko Žutković iz Nove Gajdobre.

Posao bi, kaže on, bio mnogo jednostavniji i isplativiji da u okolini ima pašnjaka i da koze idu na ispašu.

Njegovo stado koje tokom leta broji oko 50 do 60 grla, uključujući jarad, donosi sigurnu zaradu. Dnevno ima od 60 do 70 litara mleka čija je cena oko 250 dinara za litar. Dobar deo odlazi u preradu.

- Pravimo sireve, mladi sir prodajemo po ceni od 800 dinara po kilogramu, dok je tvrdi sir 1.200 dinara - rekao je.

I surutka ima svoje kupce koji su spremni da za jedan litar plate 130 dinara. Mušku jarad uvek proda unapred, ima svoje stalne kupce. Jare od 25 do 30 kilograma prodaje po ceni od 500 dinara žive vage, a žensku jarad ostavlja za priplod te tako uvećava stado. Grla su umatičena, pa koristi subvencije. Kaže, kad se sve uzme u obzir ovaj posao je isplativ. Stado od oko 100 komada uz dobru organizaciju i rad porodici bi donelo odlične prihode, te u planu imaju proširenje proizvodnje.

Gotovo svako seosko domaćinstvo ima neki mali objekat koji bi mogao poslužiti za držanje desetak koza. Oni koji ih uzgajaju tvrde da samo jedan litar mleka može da izdržava kozu iako ne ide na ispašu i jede kukuruz i kabastu hranu. Mleko i sirevi imaju solidnu cenu, a i kupce, kao i jarad koja se uvek mogu prodati.
Mleko, sir, surutka

Tako razmišljaju i u domaćinstvu Živković u Begeču. Najmlađi član porodice, Ilija, učenik je srednje Poljoprivredne škole u Futogu i sa porodicom gaji sedam koza.

- Jedna koza daje oko dve litre mleka i bilo da ga tako prodajemo u svežem stanju ili pravimo sir, isplati se. Od oko 5,5 litara kvalitetnog mleka dobijemo kilogram sira i 2,5 litre surutke. Sir prodajemo po ceni od 1.200 dinara, a surutka je od 150 do 200 dinara. Kupaca ima, a lako se mogu prodati i jarići. Prošle godine cena po kilogramu bila je od 500 do 600 dinara - rekli su Živkovići uz objašnjenje da bi malo stado od najmanje 25 grla donelo solidnu zaradu. Verujući u dobre rezultate ovog posla, potrudiće se da povećaju broj grla.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike