Nemci potpisali i sa Emiraćanima: LNG stiže sa Orijenta

18.03.2024

16:44

0

Nemačka državna kompanija SEFE (Sekjuring enerdži for Jurop) potpisala je dogovor o snabdevanju utečnjenim prirodnim gasom (LNG) iz Katara

Nemci potpisali i sa Emiraćanima: LNG stiže sa Orijenta
Ilustracija - Copyright Profimedia

Nemačka firma „SEFE“ dogovorila je sa državnom energetskom kompanijom „ADNOC“ iz Ujedinjenih Arapskih Emirata da od 2028. godine pa u narednih 15 godina isporučuju milion tona LNG-a godišnje, prenosi portal Oilprice.

Kompanija iz Emirata će isporučivati Nemačkoj iz postrojenja LNG Ruvais.

Firme su za sada potpisale memorandum o razumevanju, a konačna odluka će zahtevati regulatorna odobrenja i dalje pregovore o konačnom ugovoru između dve kompanije.

‒ Gas čini skoro četvrtinu primarne potrošnje energije u Nemačkoj i radujemo se što ćemo podržati njene napore da diverzifikuje svoje izvore energije i poboljša sopstvenu energetsku bezbednost ‒ izjavila je izvršna potpredsednica za upravljanje poslovanjem kompanije „ADNOC2, Fatima El-Nuaimi.

Katar sve veći igrač

Gas sa Bliskog istoka u Evropi će zameniti proterani ruski, jer i Emiratski komšija Katar se dao u uvećanu proizvodnju. Katar je najavio da će povećati produkciju za 16 miliona tona u narednih tri do pet godina.

I Katar se dogovorio sa Nemcima (još u novembru 2023.) da im od 2026, isporučuje dva miliona tona gasa godišnje u periodu od najmanje 15 godina. To bi pokrilo oko tri odsto potrošnje gasa u Nemačkoj prema podacima iz 2021. godine

Pored Nemačke o dugoročnim isporukama LNG-a s Katarom su pregovarali i Francuska, Belgija i Italija.

Cene utečnjenog prirodnog gasa su na trogodišnjem minimumu zbog relativno tople zime na severnoj hemisferi koja je značajno smanjila potražnju za ovim gorivom.

Analitičari njujorške bankarske grupacije „Goldman Saks“ smatraju da će povećanje proizvodnje LNG produbiti trend pada cena gasa na tržištu koje se već suočava sa viškom ponude.
– Prekomerna proizvodnja će povećati rizik da će svetske cene gasa i nadalje padati, posebno od 2026. godine, kada budu pušteni u rad novi katarski kapaciteti – zaključuju analitičari.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike