U Ziđinu svaki šesti radnik žena – voze i kamione

07.03.2024

14:40

0

U kompaniji Srbija Ziđin Koper zaposleno je više od 6.000 radnika, a šestinu čine žene koje ne sede samo u kancelarijama

U Ziđinu svaki šesti radnik žena – voze i kamione
Rudnik bakra Majdanpek - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Dame iz „Srbija Ziđin Kopera“ zarađuju platu i na kopu i u jami, kao i u flotaciji ili topionici, spuštaju rudare u jamu, nadziru drobljenje rude, kontrolišu mlevenje, vikluju motore, rade kao varioci, voze teške kamione, upravljaju rudarskom mehanizacijom, ali je i popravljaju. Svaki šesti zaposleni od njih 6.000 je žena, a mnoge ne rade u kancelarijama, saopšteno je iz kompanije.

Štaviše, svoju „kancelariju na točkovima“ u Majdanpeku, gde rudu i jalovinu danonoćno prevoze 34 velika kamiona, imaju u kamionima „belaz“ Ivana Zdravković i Nataša Stojanović.

– Ljubav prema vožnji datira još iz ranog detinjstva. U porodici su svi vozači, pa sam samo nastavila tu tradiciju. Kada odrastate i živite u ovom gradu, prosto ne možete da ne volite velike kamione. Počela sam da vozim sa 18 godina i zaista uživam u tome – rekla je Ivana Zdravković.

Tridesetsedmogodišnja Nataša Stojanović podsetila je da ona i Ivana nisu prve žene za volanom velikih teškaša, pa su ih kolege bez ikakvog podozrenja odmah prihvatile.

U Rudniku bakra „Majdanpek“ rade 173 dame, a Jasmina Marković u rudniku radi već četvrt veka kao pomoćnica rukovaoca tercijarnog drobljenja.

– "Rad u zimskim uslovima zna da bude baš naporan, ali se čovek vremenom na sve navikne. Još od detinjstva radim fizički teške poslove, pa sam i ovaj odabrala sama. Već sa 10 godina pomagala sam roditeljima oko izgradnje kuće, donosila im kamenje, blokove i ostali materijal. Kopala sam i kanal za vodu, radila sve poljoprivredne poslove – zaključuje Jasmina.

Jelena Jovanović koja je zavaraivač i u Rudniku bakra „Majdanpek“ održava rudarsku mehanizaciju, rekla je da voli svoj poziv, pa često izlazi u susret i komšijama, koje umeju da je pozovu i zamole je za pomoć.

Tridesetosmogodišnja Slađana Sporić je elektromehaničarka koja već punih 10 godina u majdanpečkom ogranku „Srbija Ziđin Koper“ vikluje motore.

Iako se premotavanjem motora i uopšte elektromehaničarskim poslovima bave pretežno muškarci, Slađa kaže da nikada nije razmišljala o promeni radnog mesta.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike