Nađeno rešenje: Rudari Resavice dobijaju veće plate

06.03.2024

11:06

0

Autor: R.B.

Resorno ministarstvo „nagovorilo“ JP „Resavica“ da izmeni kolektivni ugovor tako da će rudari dobiti traženih 10% veće plate bez većih subvencija države

Nađeno rešenje: Rudari Resavice dobijaju veće plate
Ilustracija - Copyright Profimedia

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović i predstavnici reprezentativnih sindikata i direktor JP PEU „Resavica“ potpisali su danas u Vladi Srbije izmene kolektivnog ugovora za ovo preduzeće kojim su rudari ovog dobili povećanje zarada od 10 odsto.

– Rudari „Resavice“ obavljaju jednako težak posao kao i rudari koji rade u drugim preduzećima koja su već dobili povećanje zarada. Na inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, uspeli smo da to obezbedimo da i rudari i drugi zaposleni u „Resavici“ dobiju povećanje plata od 10%, a kroz pregovore sa poslovodstvom i sindikatima uspeli smo da pronađemo model da povećanje bude iz planiranih sopstvenih prihoda „Resavice“, bez povećanja subvencija države – rekla je Đedović Handanović.

Ona je istakla da je stav države da briga o finansijskim aspektima poslovanja mora ići uporedo sa brigom o rudarima.

– Svesni smo svi koliko je rad u rudniku sam po sebi je težak i izazovan i da je od velike je važnosti da pomognemo onima koji obavljaju jedan od najtežih poslova, bez kojeg ne bi bio moguć ni razvoj, ni napredak. Takođe, rudnici Resavice su po pravilu najveći ili među najvećim poslodavcima u svojim opštinama i imaju veći uticaj na privredu na lokalu - u Sjenici, Despotovcu, Sokobanji…što njihovo stabilno poslovanje čini još važnijim – navela je ministarka.

Ona je rekla da je zajednički interes Vlade, kompanije i njenih zaposlenih da Resavica posluje održivo, da se radi na povećanju produktivnosti, modernizaciji proizvodnje i unapređenju bezbednosti rudara.

– Država godinama izdvaja ogromna sredstva, prošle godine je već jednom pronašla način za povećanje plata rudarima, ali nastavićemo da radimo zajedno i na drugim pitanjima, jer je unapređenje poslovanja i produktivnosti najvažniji preduslov kako bi preduzeće funkcionisalo stabilnije. Pre isteka postojećeg kolektivnog ugovora treba da bude završena i nova sistematizacija preduzeća koja će doprineti povećanju efikasnosti i mogućim uštedama – rekla je Đedović Handanović.

Ministarka je navela da bezbednost i zaštita zdravlja na radu ostaju glavni prioritet JP PEU „Resavica“ kako bi se rizici kojima su izloženi zaposleni maksimalno minimizirali.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike