Lufthanza duplirala profit na rekordnih 1,7 milijardi

07.03.2024

11:51

0

Nekoliko godina nakon državnog spašavanja nemački avioprevnoznik beleži ogroman uspeh

Lufthanza duplirala profit na rekordnih 1,7 milijardi
Ilustracija - Copyright Pixabay

Nemačka aviokompanija „Lufthanza“ je objavila da je njen profit u 2023. godini više nego udvostručen na 1,7 milijardi evra, i pored svih problema koje je imala sa letovima i štrajkovima.

Taj profit ostvaren je iz prihoda od 35,4 milijarde evra, do je godinu dana pre toga bio 30,9 milijardi evra.

Prilagođeni operativni profit (EBIT) Lufthanze je na godišnjem nivou porastao za 1,2 milijarde evra na ukupno 2,7 milijarde evra, što je treći najbolji rezulat u istoriji kompanije, prenosi ekonomski portal „Viršaftsvohe“.

Usluge avio-kompanija u vlasništvu Lufthanze je prošle godine koristilo ukupno 123 miliona putnika, što je za 20 odsto više u odnosu na 2022. godinu.

Protekle dve godine bile su izuzetno pozitivne za šefa Lufthanze Karstena Špora, ali pred ovom aviokompanijom su brojni izazovi kao što su štrajkovi zaposlenih, ishitrena restrukturalizacija upravnog odbora ili niže cene avionskih karata, zaključuje „Viršaftsvohe“.

Najvećem nemačkom avioprevozniku Vlada je odobrila sredinom 2020. paket pomoći težak devet milijardi, a zauzvrat je preuzela 20 odsto udela u kompaniji. Od toga je aviokompanija iskoristila oko 3,8 milijardi evra a ostalo je vratila pre kraja 2021. godine.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike