Usvojena žalba kompanije Rajaner: Evropski sud pravde poništio odluku o rekapitalizaciji Lufthanze

10.05.2023

12:11

0

Prema mišljenju suda, EK je neosnovano tvrdila da Lufthanza ne može da pronađe finansijska sredstva na tržištu koja bi zadovoljila njene potrebe

Usvojena žalba kompanije Rajaner: Evropski sud pravde poništio odluku o rekapitalizaciji Lufthanze
Lufthanza airbus - Copyright Pixabay

Evropski sud pravde poništio je danas odluku Evropske komisije (EK) o rekapitalizaciji avio-kompanije Lufthanza od strane Nemačke.

U obrazloženju presude se navodi da je EK prilikom donošenja prethodne odluke, kojom je odobrila pomenutu rekapitalizaciju, počinila raznolike greške.

Prema mišljenju suda, EK je neosnovano tvrdila da Lufthanza ne može da pronađe finansijska sredstva na tržištu koja bi zadovoljila njene potrebe, prenosi agencija ANSA. 

EK, istovremeno, nije pronašla mehanizam koji bi podstakao Lufthanzu da u najkraćem mogućem roku otkupi udeo nemačke države u ovoj avio-kompaniji.

Lufthanza ima značajnu tržišnu moć na nekim aerodromima, što je EK negirala prilikom donošenja odluke, dodaje se u obrazloženju presude.

Evropski sud pravde je ovom presudom usvojio žalbu privatne avio-kompanije Rajaner na prethodnu odluku EK.

EK je ranije u kontestu pandemije virusa korona odobrila rekapitalizaciju Lufthanze od strane Nemačke, u iznosu od skoro šest milijardi evra, podseća italijanska agencija. 

Bonus video 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike