Brisel ne da „Lufthanzi“ da kupi italijanskog državnog avio-prevoznika

24.01.2024

11:51

0

Autor: R.B.

Regulator konkurencije u EU je zaustavio plan nemačkog avio-prevoznika da preuzme prevoznika „Ita“

Brisel ne da „Lufthanzi“ da kupi italijanskog državnog avio-prevoznika
Ilustracija - Copyright Pixabay

Regulatorno telo Evropske unije za zaštitu unutrašnjeg tržišta u utorak je blokiralo plan nemačke „Lufthanze“ da preuzme udeo u državnom prevozniku „Ita“ (Italia Trasporto Aereo – Ita), nasledniku „Alitalije“.

Prema preliminarnim rezultatima istrage, spajanje može da ugrozi slobodu konkurencije na pojedinim linijama, saopštila je Evropska komisija, izvršni organ EU.

Konkretno, na pojedinim direktnim linijama između Italije i srednjoevropskih zemalja, „Lufthanza“ i „Ita“ su sada direktni konkurenti, prenosi crenogorsrki portal Investitor.

Pošto te linije pokrivaju još samo budžetski prevoznici poput „Rajanera“, često polazeći sa perifernih aerodroma, spajanje „Lufthanze“ i „Ita“ može da omogući netržišno diktiranje cena, pribojavaju se u Briselu.

„Lufthanza“ je u višemesečnoj antikartelskoj proceduri već ponudila neke ustupke, ali nije saopštila detalje. Komisija obično u takvim slučajevima zahteva razvezivanje ponude na linijama kojima novi partneri mogu da dominiraju.

Prema prethodnom dogovoru, „Lufthanza“ će od italijanske vlade za 325 miliona evra da preuzme 41% kapitala u „Ita“, a pod određenim uslovima od 2025. još 49%o. Preostalih 10% može da preuzme kasnije.

Formirana 2020. godine, „Ita“ je 2021. preuzela poslove propale „Alitalije“ (slično kao „Er Srbija“ od „Jata“, ali nije i njena pravna naslednica, mada jeste preuzela i dozvole za poletanje i sletanje stare kompanije, kao i brenda.

Stoga je pod novim krovom, formalno moguća reaktivacija legendarnog brenda.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike