Srbija ima kapacitet da organizuje EXPO, radovi teku po planu!

04.03.2024

20:07

0

Kada je reč o radovima na objektima za EXPO radovi teku po planu, priprema terena je takoreći završena, a sada se rade šipovi za konkretne objekte

Srbija ima kapacitet da organizuje EXPO, radovi teku po planu!
EXPO 2027 - Copyright Foto:Vojvodinauzivo.rs

Direktor EXPO 2027. Dušan Borovčanin izjavio je za Tanjug da je siguran da Srbija ima kapacitet da organizuje specijalizovanu izložbu EXPO 2027. i da je odluku o tome da Srbija bude domaćini izložbe donelo 180 zemalja sveta te da ako ceo svet veruje da mi možemo biti domaćinom i mi bi trebalo da verujemo i da budemo ponosni na ovo domaćinstvo.

Govoreći o tome šta će izložba doneti Srbiji, rekao je da na današnjem panelu na Kopaonik biznis forumu posvećenom predstavljanju EXPO, naveo procenu koju je radila jedna od velikih konsultantskih kuća za Expo Dubai.

"Njima je u diplomatskom, spoljnopolitičkom smislu, za šest meseci ta izložba donela aktivnosti za koje su oni procenili da bi im trebalo 40 godina. Reč je o vrlo značajnim ekonomskim  efektima i mislimo da je važno da je to prilika da se promeni duh u našem narodu i da shvatimo da smo sposobni da budemo domaćini najznačajnijih i najvećih događaja na svetu", rekao je on.

Glavni urbanista Beograda Marko Stojčić je za Tanjug rekao da ulaganje u EXPO podrazumeva milijarde, a sa druge strane zemlji donosi velike koristi.

"Reč je o projektima koji su neophodni građanima Beograda i Srbije a EXPO je najznačajniji događaj koji će se desiti u 2027. godine i koji će tri meseca predstavljati Beograd kao centar sveta i centar ekonomskih aktivnosti u tom trenutku", rekao je on.Naveo je da se očekuje da će svi ovi projekti doneti višestruko koriste u budućnosti i da je ovo ulaganje u tom smislu veoma pametno.

Kada je reč o radovima na objektima za EXPO, rekao je da radovi teku po planu, priprema terena je takoreći završena, a sada se rade šipovi za konkretne objekte.

"Radi se putna infrastruktura, vodovod, kanalizacija, elektroinstalacije i sve ono što je neophodna infrastruktura. Sve to se već vidi iz aviona, užurbano je, tamo je veliki broj radnika, mašina i već se vidi formiran kompleks budućeg stadion", rekao je Stojčić i dodao da će čitav kompleks biti gotov na vreme.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike