Carina: Duplo brže preko granice ka Makedoniji

17.01.2024

13:01

0

Autor: R.B.

Preko graničnog prelaza Preševo-Tabanovce od 1. februara bi kamioni trebalo da prolaze mnogo brže zbog promene procedura u okviru Otvorenog Balkana

Carina: Duplo brže preko granice ka Makedoniji
Ilustracija - Copyright Tanjug/Nebojša Raus

Promet preko zajedničke državne granice između Srbije i Severne Makedonije od .1 februara biće lakši i brži, zbog početka primene Protokola o sprovođenju Memoranduma o merama za unapređenje kretanja ljudi i robe, piše „Nova Ekonomija“.

Protokol predviđa dvostruko ubrzanje carinskih procedura koje vrše carinski organi na zajedničkom prelazu Preševo-Tabanovce, saopštila je Uprava carina Srbije.

Na ulazu u carinsku teritoriju Severne Makedonije vršiće se samo evidentiranje prelaska granice i prispeća robe.

Isto će se primenjivati i u slučaju izvoza iz jedne države u drugu, s tim što je u tom slučaju potrebno posedovati izvoznu deklaraciju koju prati potvrda o vaganju robe overena pečatom carinske administracije zemlje izvoza.

– Protokolom koji će se primenjivati od 1. februara značajno ubrzavamo carinske procedure i protok roba, a privredi smanjujemo troškove spoljnotrgovinskog poslovanja. Time nastavljamo sprovođenje koncepta Otvoreni Balkan i snažno podstičemo jačanje konkurentnosti privreda naših zemalja – izjavio je direktor Uprave carina Srbije, Branko Radujko.

Prema njegovim rečima, potpisanim Protokolom su uređene sve pojedinosti i tehnička pitanja važna za praktičnu primenu Memoranduma.

Prilikom ulaska na carinsku teritoriju Republike Srbije ili Republike Severne Makedonije priznavaće se potvrda o vaganju tovara, kao i prateća tranzitna dokumentacija overena pečatom susedne carinske administracije, što je ključni preduslov za značajno ubrzavanje postupka.

– U okviru Otvorenog Balkana počeće da se primenjuje priznavanje sertifikata za merenje teretnih vozila između Uprava carina Republike Severne Makedonije i Republike Srbije, što će značiti da teretna vozila neće morati ponovo da se mere pri ulasku u jednu od dve zemlje – rekao je prednost direktor Uprave carina Severne Makedonije Stefan Bogoev.

Direktori carina Srbije i Severne Makedonije Protokol su potpisali 16. januara.

Tovari koje prati potvrda o vaganju overena pečatom carinskih organa i tranzitni prateći dokument sa MRN za zajednički tranzitni postupak – T1 će na graničnom prelazu Preševo – Tabanovce biti upućivani na posebnu saobraćajnu traku obeleženu sa „Open Balkan“ i „Tranzit“.

Ta traka je predviđena za svakog prevoznika, izvoznika ili uvoznika registrovanog u jednoj od članica inicijative Otvoreni Balkan, kao i na sve nosioce statusa Ovlašćenog privrednog subjekta (AEO) iz bilo koje od zemalja inicijative Otvoreni Balkan, stoji u saopštenju Carine.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike