AI briše 75 miliona radnih mesta ali i stvara 133 miliona novih

27.02.2024

15:57

0

Broj radnih mesta koje će se stvoriti širokom upotrebnom veštačke inteligencije gotovo je dvostruko veći od onih koji će primenom AI biti prevaziđeni

AI briše 75 miliona radnih mesta ali i stvara 133 miliona novih
Ilustracija - Copyright AP Photo/Richard Drew, File

Čak 75 miliona radnih mesta u svetu nestaće usled brzog razvoja veštačke inteligencije, ali će se zahvaljujući njoj otvoriti 133 miliona novih, rečeno je danas na panelu "Moć veštačke inteligencije - percepcija i stvarnost" u organizaciji nedeljnika NIN.

Stručnjaci smatraju da je razumevanje jednostavnih i kompleksnih pitanja već na strani veštačke inteligencije (AI) u odnosu na razumevanje prosečne osobe.

Potreba za stručnjacima u oblasti veštačke inteligencije, analitike i informatike raste i veruje se da će veštačka inteligencija izmeniti mnoge aspekte u privredi i svakodnevnom životu, počev od medicine i poljoprivrede do filmske i muzičke industrije.

Profesor na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, Boško Nikolić, rekao je na panelu, u hotelu Hilton, da industrija i obrazovanje mogu doživeti automatizaciju zahvaljujući veštačkoj inteligenciji.

– Čini mi se da najveći pomak, posebno u našem okruženju, možemo da napravimo u oblasti industrije, počev od elektrodistribucije – kazao je Nikolić.

Kako je naveo, veštačka inteligencija može da unapredi obrazovni sistem putem personalizovanog učenja odnosno prilagođavanja obrazovanja afinitetima i dostignutom nivou znanja učenika.

– Može da pomogne donekle protoku dokumenta i razumevanja dokumenta gde je možda ljudska komunikacija usko grlo i gde dolazi do problema – rekao je Nikolić.

Naglasio je da se to odnosi na racionalne sisteme koji imaju ponavljajuće operacije.

U "Telekomu" AI prepoznaje nameru korisnika

Kada je reč o tome koliko su ljudi u Srbiji spremni da prihvate veštačku inteligenciju, direktor sektora za podatke, analitiku i inteligentnu automatizaciju poslovnih procesa u "Telekomu Srbije" Siniša Arsić rekao je da oni koriste interne podatke kako bi napravili rešenja koja omogućavaju automatizaciju određenih procesa.

– Kada pozovete naš kontakt centar, prvi dodir sa vama je AI. On suštinski sluša šta mu pričate i sa visokim procentom tačnosti pogađa šta vam je zaista potrebno, da li hoćete da aktivirati neku uslugu ili ste nezadovoljni nama kao operaterom – istakao je Arsić.

Kako je naveo, glavni izazov u kreiranju aplikativnih rešenja zasnovanih na veštačkoj inteligenciji odnosi se na obradu podataka korisnika, njihovih interakcija i ponašanja, što je škakljiva tema.

– To je jedan izazov koji će morati da se prevaziđe da bismo bili u stanju da što bolje osluškujemo potrebe korisnika i da im kreiramo nešto što je potpuno zasnovano, odnosno personalizovano, prema njihovim potrebama. To je potrebno ako neko domaćinstvo, recimo, želi sportski sadržaj koji u potpunosti njima odgovara, ako ne žele da ih u toku radnog vremena uznemiravaju ili ukoliko žele da se obraćamo samo glavi porodice – kazao je Arsić na panelu "Moć veštačke inteligencije - percepcija i stvarnost".

Prema podacima „Fortune Business Insights“, globalno tržište veštačke inteligencije 2023. godine završilo je sa 510 milijardi dolara vrednosti, a početak 2024. akcije kompanija u vezi sa razvojem ove tehnologije doživele su procvat na berzama.

Trenutni lider u proizvodnji hardvera za AI, „Nvidia“, oborila je rekord u vrednosti kompanije na Volstritu. Na dan kada su predstavili rezultate poslovanja za 2023. vrednost kompanije je skočila za 277 milijardi dolara.

Evropska unija je pre dva meseca postigla istorijski sporazum o setu zakona koji regulišu veštačku inteligenciju, a veliki jezički modeli, kao što je „čet GPT“, danas su njeni simboli. „Čet GPT-u“ bilo je potrebno samo pet dana da dostigne milion korisnika.

Poređenja radi, društvneoj mreži Instagram je trebalo dva i po meseca za ovo dostignuće, Spotifaju pet, Dropboxu sedam, a Fejsbuku deset meseci.

Tviteru je, s druge strane, trebalo čak dve godine, dok je Netfliksu trebalo tri i po godine da dostigne milion korisnika.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike