Da li je ovaj zanat jedan od najisplativijih? Plata ide do 2.000 evra u Srbiji – u inostranstvu tri puta toliko

10.02.2024

22:40

0

U jednom od oglasa za posao varioca nudi se zarada po satu, od 600 do 800 dinara za poslove u Srbiji, i od 10 do 12 evra za poslove u inostranstvu

Da li je ovaj zanat jedan od najisplativijih? Plata ide do 2.000 evra u Srbiji – u inostranstvu tri puta toliko
Ilustracija - Copyright 24sedam/Nenad Vujanović/Ivan Mitić

Nije novost da u Srbiji trpimo manjak zanatlija i da posle mučnog procesa pronalaska majstora cena njihovog rada bude vanserijski visoka. Ali, među ovim zanatima ističe se jedan gde mesečna zarada i mimo trenutnih uslova ide i do nekoliko hiljada evra. Zavarivači to jest varioci.

Kada pogledamo aktuelne oglase za posao postoji desetine otvorenih radnih mesta za varioce, a veliki broj njih ističe da ove radnike plaćaju po satu od nekih 4 evra do preko 12. Kada se nude fiksne plate, za dobrog varioca poslodavci su spremni da daju i po 2.000 evra platu. Ali, da bi se bavili ovim zanatom morate da budete sertifikovani tj. da posedujete odgovarajući atest.

Manja zanatlija – astronomske zarade

U jednom od oglasa za posao varioca nudi se zarada po satu, od 600 do 800 dinara za poslove u Srbiji, i od 10 do 12 evra za poslove u inostranstvu koje kompanija izvodi.

Dakle, ukoliko bi se radilo 40 sati nedeljno (a radi se i više), na kraju meseca biste mogli da izađete „dobri“ od 96.000 do 128.000 dinara radeći u Srbiji, ili od 172.000 do preko 230.000 dinara radeći u inostranstvu.

Takođe, naišli smo i na oglase koji nude fiksne plate plus bonuse i zarade se u Srbiji kreću od 1.000 evra pa na više.

Kako isitče jedan zavarivač, zavarivanje je fizički jako naporan posao, ali da se isplati.

U firmama se plate kreću od 1.000 do 2.000 evra i one zavise najviše od veštine zavarivača, što se tiče inostranstva zarade rastu i do 2 do 3 puta više, istakao je on.

Potrebno posedovanje atesta/sertifikacije

U svim otvorenim oglasima za posao zavarivača i varioca postoji pored testa veštine i obavezan uslov posedovanja sertifikata odnosno atesta.

Ova sertifikacija je tehnički atestiranje koje je izvršila treća strana u vezi sa proizvodima, procesima sistemima i osobama, i njom se dokazuje da zavarivač kontinuirano radi u struci i da kontinuirano unapređuje svoja znanja i sprovodi se prema IIW šemi, a njom se dokazuje i ispunjavanje uslova standarda, piše "Bizportal".

Postupak sertifikacije obuhvata:

– podnošenje zahteva za sertifikaciju

– preispitivanje zahteva
– ocenjivanje
– razmatranje izveštaja o ocenjivanju usaglašenosti
– odluku o sertifikaciji
– nadzor i ponovno ocenjivanje
– korišćenje sertifikata i logoa

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike